Hlavní obsah

Protesty v Iráku přiměly premiéra k rezignaci. Obětí už je přes čtyři sta

Foto: Profimedia.cz

Protivládní protesty v Iráku trvají už téměř dva měsíce.

Reklama

Irácký premiér Ádil Abdal Mahdí odstupuje v reakci na protivládní protesty, které v zemi vypukly na začátku října. Zatím nejkrvavějším dnem demonstrací byl čtvrtek. O život během něj přišlo 40 lidí.

Článek

Kroku Mahdího předcházelo varování šíitského duchovního ajatolláha Alího Sístáního, že se protesty mohou proměnit v občanskou válku. Ajatolláh tak zároveň vyzval poslance k opětovnému zvážení podpory stávající irácké vlády.

„Parlamentu předám v odpovědi na tento požadavek žádost o přijetí mé rezignace na funkci předsedy současné vlády, aby mohlo co nejdříve dojít k sestavení nové,” napsal Mahdí ve vyjádření.

Záběry z protestů v iráckém městě Násiríja na jihovýchodě země. Video: Reuters

Irácký premiér v prohlášení neuvedl, kdy parlamentu rezignační listinu předá. Zákonodárci by ale podle agentury Reuters měli zasedat v neděli, a to právě kvůli řešení stávající krize. Mahdí jim svou rezignací umožní vybrat novou vládu.

Iráčtí protestující oslavovali premiérovo prohlášení mimo jiné také na bagdádském náměstí Osvobození, které je epicentrem protestů od sedmnáctého října. „Rezignace premiéra nám nestačí, stále máme za co bojovat. Budeme nadále usilovat o splnění našich požadavků, dokud k tomu nedojde,” řekla agentuře AP pětadvacetiletá účastnice protestů Amira. Podle ní měl irácký předseda vlády rezignovat už před mnoha týdny.

Obětí přibývá

Bezpečnostní složky mezitím v pátek zastřelily nejméně tři osoby v ulicích města Násiríja na jihovýchodě země. Počet obětí tak překročil čtyři stovky. Agentura Reuters hovoří především o mladých neozbrojených demonstrujících.

Zatím nejkrvavějším dnem iráckých protivládních demonstrací byl čtvrtek 28. listopadu. Zemřelo během něj čtyřicet lidí. Největší protesty se odehrávaly v ulicích hlavního města Bagdádu a měst Násiríja a Nadžaf.

Podle zpravodajského serveru BBC zemřelo ve čtvrtek ve městě Násiríja dvacet pět lidí poté, co bezpečnostní složky začaly střílet na mosty. Protestující na toto krveprolití odpověděli zapálením policejní stanice. Deset lidí přišlo o život po zásahu složek u zapáleného íránského konzulátu v Nadžafu. Iráčané totiž Írán obviňují z ovlivňování domácího dění. Další čtyři oběti si v Iráku vyžádal pokus protestujících přejít most do takzvané zelené zóny, ve které se nachází tamní parlament.

Neplníte požadavky, tvrdí demonstranti

Ádil Abdal Mahdí působil jako premiér Iráku od října 2018. Po první vlně protestů, které vypukly na začátku října, slíbil tamní předseda vlády obměnu kabinetu a zredukování platů vysoce postavených úředníků. Oznámil také plán na snížení nezaměstnanosti mladých. Podle protestujících ale jejich požadavky nesplnil, a tak se na konci října vrátili zpět do ulic. Od té doby protesty nabyly na síle a rozšířily se do dalších měst po celém Iráku, a to především poté, co po násilných zásazích ozbrojených složek začal narůstat počet obětí. V pátek prošly ulicemi měst Nadžaf a Násiríja davy lidí, kteří uctili jejich památku.

Irácké protesty předcházející rezignaci byly největší od pádu režimu diktátora Saddáma Husajna v roce 2003. Protestující požadují výměnu vládnoucích politiků. Ti jsou podle nich zkorumpovaní a slouží cizím mocnostem, zatímco mnoho Iráčanů žije v bídě, nemá práci a chybí jim přístup ke vzdělání a zdravotnickým službám.

Reklama

Doporučované