Hlavní obsah

Protesty v Katalánsku pokračují, radikálové zapalovali auta a střetli se s policií

Protesty v Katalánsku.

Reklama

V Katalánsku třetím dnem pokračují demonstrace, které jsou reakcí na verdikt španělského nejvyššího soudu, jenž poslal na devět až 13 let do vězení devět katalánských politiků za referendum o nezávislosti regionu.

Článek

Dnešní demonstrace byly nejprve pokojné, později někteří z protestujících začali zapalovat auta a popelnice a střetli se s policií. Dnes rovněž vyrazily z pěti katalánských měst pochody, kterých se účastnily desetitisíce lidí. V pátek mají dorazit do Barcelony a už dnes způsobovaly komplikace na silnicích i dálnicích.

Protestující v Barceloně nejprve házeli do vzduchu stovky ruliček toaletního papíru. Organizátoři demonstrace, které se zúčastnily desetitisíce lidí, vysvětlili, že „je toho mnoho, co je třeba vyčistit“.

Později se ale poklidné protesty vyhrotily a někteří z demonstrantů začali v ulicích města budovat zapálené barikády. Některé ulice byly zablokované hořícími kontejnery a automobily. Radikální demonstranti na policisty házeli kameny a lahve. Policisté při zásahu proti nim použili pěnové náboje. Střety mezi demonstranty a policií se odehrály i ve městě Girona nedaleko francouzské hranice a v dalších městech Katalánska.

Manifestace v Katalánsku se i v pondělí na některých místech zvrhly v potyčky s policií, v úterý pak rovněž vyrostly v ulicích Barcelony barikády i s hořícími předměty. Od pondělí byly při srážkách s policií v celém regionu zraněny více než dvě stovky lidí. Dnes španělská vláda oznámila, že zraněno bylo i 72 španělských a katalánských policistů. Šéf katalánské policie Pere Ferrer řekl, že úřady čekají nové střety se separatistickými radikály.

Jen v noci na středu bylo zadrženo 51 lidí a nejméně 125 jich bylo zraněno, informovala španělská policie. Podle ministerstva vnitra bylo 29 osob zadrženo v Barceloně, kde protestující zapálili více než 150 barikád v ulicích.

Politické reakce na dění v Katalánsku

Kvůli demonstracím se španělský premiér Pedro Sánchez setkal s lídry španělských opozičních stran, někteří ho vyzvali k výjimečným opatřením. To ale Sánchez zatím odmítl. Podle vlády zatím policie situaci zvládá. Sánchez tak nevyslyšel výzvu lídra lidovců Pabla Casada, aby zaslal katalánské vládě první varování před aplikováním článku 155 španělské ústavy. Ten umožňuje se souhlasem španělského parlamentu převzít dočasně autonomii regionu. Sánchez odmítl i návrh Casada použít zákon o národní bezpečnosti, který umožňuje Madridu převzít velení nad regionální policií.

Podle agentury AP Sánchez Casadovi řekl, že „nevylučuje žádný scénář“. „Všechno je připraveno a vláda bude konat, pokud bude třeba, odhodlaně, přiměřeně a jednotně,“ uvedla dnes madridská vláda v prohlášení. Katalánskou vládu dnes premiér vyzval, aby odsoudila násilnosti.

Předseda ultrapravicové strany Vox Santiago Abascal dokonce navrhl vyhlásit kvůli demonstracím v Katalánsku výjimečný stav. Takové opatření platilo naposledy ve Španělsku v dubnu 1975, ještě za frankistické diktatury, a vláda ho vyhlásila v Baskicku.

Reklama

Doporučované