Hlavní obsah

Protesty v Londýně: Britové pátrali po muži, který pomočil památník policisty

Foto: Profimedia.cz

Potyčky si vyžádaly několik zraněných.

Reklama

Po demonstraci v Londýně proti rasismu je stovka lidí zatčených. Pátralo se také po muži, který znesvětil památník zavražděného policisty.

Článek

Zákaz protáhnout demonstrace v Londýně do večera, který vydalo město, nepomohl. Při nepokojích v britské metropoli v sobotu večer bylo zraněno několik lidí.

Zatímco část lidí nařízení rozpustit demonstraci v pět odpoledne místního času uposlechla, jiní v ulicích zůstali. Scotland Yard pozatýkal více než 100 lidí za nejrůznější přestupky, od násilných nepokojů přes útok na policisty až po držení útočné zbraně. Zranění si z potyček odneslo i šest policistů.

Napadání policistů Boris Johnson odsoudil na svém Twitteru: „Rasističtí zločinci nemají v našich ulicích místo. Každý, kdo na policisty zaútočí, pozná zákon v plné síle. Tyto průvody a protesty byly podvráceny násilím a porušují současné pokyny. Rasismus nemá ve Velké Británii své místo a my musíme společně pracovat, aby to bylo realitou.“

Výrazným jedincem protestů se stal muž, který se rozhodl vymočit se na Parlamentním náměstí vedle pomníku Keitha Palmera – policejního důstojníka zabitého při teroristickém útoku ve Westminsteru v roce 2017. Za „naprosto ostudné znesvěcení památníku“ mužův čin označila nejen ministryně vnitra Priti Patelová. Vypátrat identitu močícího muže se mimo policii pokoušeli také lidé na Twitteru. Za „zostuzení Británie“ je podle mnohých uživatelů, mezi nimi i poslanců, namístě přinejmenším omluva.

Po apelu na sociálních sítích se muž sám přihlásil na policii a skončil ve vyšetřovací vazbě, napsala na svém Twitteru ministryně Patelová.

Mimo demonstrantů proti rasismu se v Londýně sešli také samozvaní ochránci symbolů britské historie. Mezi nimi i příslušníci krajně pravicových aktivistů. Stovky lidí se tak shromáždily kolem válečného památníku Cenotaph ve Whitehallu a sochy Winstona Churchilla na Parlamentním náměstí. Množství potyček a střetů s policií doprovázely výkřiky „Anglie!“, skupiny hrozily policistům pěstmi. Jiným se podařilo prolomit kovové bariéry, vrhali se na vlajkové stožáry, házeli světlice a dopravní kužely směrem k policistům, kteří je zaháněli obušky.

Podle korespondenta BBC Dominica Cascianiho přítomného na Parlamentním náměstí se na místě shromažďovaly stovky mužů od rána, mnozí z nich pili. „Navzdory tvrzením, že ten den byl o obraně britského dědictví, šlo o násilí. Skupiny hledaly příležitosti k útokům na policii. Házeli na ně a jejich koně lahve a plechovky. Novináři, kteří se dostali příliš blízko, byli ohroženi,“ popsal Casciani.

Velká část pravicových demonstrantů se následně přesunula na Trafalgarské náměstí.

Více o nepokojích na Trafalgarském náměstí:

V prohlášení londýnské ambulance se uvádí, že lékařské ošetření vyhledalo 15 pacientů, včetně dvou policistů. „Šest lidí bylo převezeno do nemocnice.“

Reklama

Doporučované