Hlavní obsah

Při protestech v Rusku zatkli přes tisíc lidí. Je mezi nimi i žena Navalného

Foto: Profimedia.cz

Bezpečnostní složky zadržely v Moskvě už nejméně sto demonstrantů.

Reklama

aktualizováno •

Ve městech po celém Rusku se protestuje proti režimu Vladimira Putina a zatčení opozičního lídra Alexeje Navalného. Policie proti demonstrantům tvrdě zasahuje, zadržela už nejméně tisíc osob.

Článek

Od Vladivostoku přes Chabarovsk po Moskvu, všude tam už Rusové vyšli do ulic na podporu zatčeného opozičního předáka Alexeje Navalného. Ruské úřady proti demonstrantům tvrdě zasahují, zatkli už více než tisícovku lidí.

Jen v hlavním městě odhadují reportéři agentury Reuters účast na nejméně 40 000 lidí, ruské úřady hovoří o 4000 demonstrantů. Demonstranti skandují hesla „Svobodu!“, „Rusko bez Putina“ nebo „Putin-zloděj“. Policie kolem Puškinova náměstí postavila zátarasy.

Manželka Navalného Julija na Instagramu oznámila, že se hodlá zúčastnit demonstrace v Moskvě na podporu manžela, který „se nikdy nevzdá“. Později uvedla, že ji policie zadržela a zveřejnila fotografii z policejního antonu. „Omlouvám se za špatnou kvalitu. Špatné světlo,“ napsala Navalná.

Mezi zadrženými má být také Navalného blízká spolupracovnice Ljubov Eduardovna Sobolová a vlivný bloger Ilja Varlamov. Sociální sítě obletěly záběry zatýkání malého chlapce, který měl demonstraci natáčet. Policie ho později propustila.

Úřady ještě před vypuknutím protestů prováděly domovní prohlídky, došlo také na zatýkání klíčových spolupracovníků lídra opozice, studentům za účast na akcích hrozí vyhazov ze školy.

Podle nevládního portálu OVD-Info během prvních akcí na Dálném východě policie zadržela několik stovek lidí. Agentura AFP pak získala záběry z několika demonstrací, na nichž policisté demonstranty pronásledují, bijí obušky a nakládají do antonů. V Moskvě pak údajně bezpečnostní složky a tajné služby zatýkaly ještě před samotným vypuknutím demonstrace.

Jako první vyšli do ulic obyvatelé Dálného východu. V Chabarovsku, největším městě Dálného východu, proti demonstrantům tvrdě zasáhly bezpečnostní složky, které se je snažily vytlačit z centrálního náměstí. Proti zadržení Navalného a proti vládě Vladimira Putina se protestuje také v Južno-Sachalinsku nebo Magadanu.

Podle nezavislé ruské stanice Dožď se v Novosibirsku účastní protestů až pět tisíc demonstrantů, proti kterým policie tvrdě zasáhla. Bezpečnostní složky zde také obsadily stanice metra.

Vysokou účast v řádu tisíců protestujících hlásí také Tomsk nebo Vladivostok, kde podobně jako v dalších městech policie proti demonstrantům zasahuje. Celkem mají bezpečnostní složky zatýkat už nejméně ve dvaceti ruských městech.

Několik desítek protestujících vyšlo do ulic na podporu Navalného také v Jakutsku, kde přitom aktuálně panují až padesátistupňové mrazy. I zde měla policie několik demonstrantů zatknout, informuje server Mediazona. Akce na podporu opozičního lídra jsou svolány na 14. hodinu, kvůli časovému posunu se tak budou k protestům postupně připojovat další ruská města.

Reportéži serveru Meduza zaznamenali vojenské transportéry na cestě do Moskvy. Do Moskvy i Petrohradu už podle televize Dožď s odkazem na svého zpravodaje v metropoli přicestovala nebo teprve míří zvláštní vojenská technika.

Obyvatelé Moskvy hlásí problémy s připojením k internetu a mobilním signálem. Starosta ruské metropole Sergej Sobjanin už dříve uvedl, že plánovaná akce na podporu Navalného je nepřípustná a bezpečnostní složky „dohlédnou na pořádek“, informovala na svém twitterovém účtu zpravodajka Českého rozhlasu v Rusku Ivana Milenkovičová.

Protestující se sešli také u ruského velvyslanectví v Praze. Podle odhadu zpravodajky ČTK byly po 11:00 na místě zhruba dvě stovky lidí. Další lidé v deštivém počasí přicházeli. Protestující si přinesli transparenty v ruštině a angličtině. Stálo na nich třeba „Svobodu Navalnému“, „Chceme demokracii, ne diktaturu“ či „Dost bylo bezpráví“. Na místo dorazili většinou mladí lidé. Na pořádek dohlížela policie, protest proběhl v poklidu, uvádí ČTK.

Hlavní kritik Kremlu se do své vlasti vrátil minulou neděli z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy novičokem. Z ní Navalnyj viní ruského prezidenta Vladimira Putina a ruskou tajnou službu FSB, to ale Kreml popírá. Aktuálně se opoziční předák nachází v moskevské vyšetřovací věznici, kde čeká na soud, který jej může poslat na roky do vězení za údajné porušení pravidel podmíněného trestu. Policie ho zadržela na pasové kontrole moskevského letiště Šeremetěvo několik minut po přistání.

„Nejděte do ulic kvůli mně, ale kvůli sobě a vlastní budoucnosti,“ uvedl v krátkém vzkazu po svém zatčení Navalnyj. K masovým demonstracím s názvem „Svobodu Navalnému“ vyzval štáb opozičního politika. „23. ledna ve 14:00 vyzýváme všechny, aby vyšli do ulic. Proti zlodějům a vrahům. Proti korupci a nespravedlnosti. Pro naši vlastní budoucnost. Pro svobodu každého z nás. Zůstat v tento den doma znamená akceptovat, že darebáci budou i nadále lhát, okrádat a zabíjet,“ uvedl štáb.

Reklama

Doporučované