Hlavní obsah
Online

Jsou známy výsledky soukromé pitvy, George Floyd zemřel na udušení

Foto: Profimedia.cz

Forma protestu připomínající smrt George Floyda.

Reklama

aktualizováno •

V řadě amerických měst pokračuje vlna protestů proti policejní brutalitě, kterou spustila smrt černocha George Floyda. Průběh a příběhy z demonstrací sledujeme online.

Článek

Shrnutí hlavních událostí

- Soukromá pitva amerického černocha George Floyda, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení následkem tlakem na záda a krk. Dnes to podle agentury AP oznámil právní zástupce rodiny. Výsledek soukromé pitvy se výrazně liší od závěrů oficiálního ohledání, podle kterého ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

- Manifestace se konaly ve Washingtonu, New Yorku i na západním pobřeží Spojených států a americká média informují o nových střetech policie s demonstranty. Podle agentury AP ale byla odpoledne shromáždění převážně poklidná.

- Při nepokojích, které se od minulého týdne konají v amerických městech kvůli smrti černocha George Floyda, policie zadržela 4100 lidí včetně dcery newyorského starosty.

- Protesty začaly v Minneapolisu, kde Floyd v pondělí zemřel poté, co mu bělošský policista při zatýkání několik minut klečel na krku. Dramatické okamžiky přinesla také demonstrace na uzavřené dálnici vedoucí skrze město, kdy do davu pokojně manifestujících lidí vjela cisterna, podle místních úřadů jí ale všichni účastníci protestu stačili uhnout z cesty.

Nedělní průběh demonstrací mapujeme zde:

  • Další státy povolaly jednotky Národní gardy

    Více než polovina amerických států povolala do svých ulic jednotky Národní gardy, aby pomohly s momentální situací. Celkem by tak nyní mělo se zavedením pořádku pomáhat přes 17 000 vojáků. Mezi 26 států, které tento krok učinily, patří například Kalifornie, Florida nebo Nevada.

    „Naše země zažívá bolest, ale nesmíme té bolesti dovolit, aby nás zničila. Jsme rozhněvanou zemí, ale nesmíme dopustit, aby nás naše zloba pohltila,“ reagoval na vývoj situace ve Spojených státech v nedělním prohlášení předpokládaný demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden. Bývalý viceprezident dokonce navštívil dějiště sobotního protestu ve městě Wilmington ve svém domovském státě Delaware a mluvil s některými nespokojenými občany.

  • Jsou známy výsledky soukromé pitvy, George Floyd zemřel na udušení

    Soukromá pitva amerického černocha George Floyda, kterou si objednala rodina nespokojená se soudním ohledáním, za příčinu smrti označila udušení následkem tlaku na záda a krk. Dnes to podle agentury AP oznámil právní zástupce rodiny. Výsledek soukromé pitvy se výrazně liší od závěrů oficiálního ohledání, podle kterého ke smrti vedla kombinace policejního zákroku, zdravotních problémů a možných omamných látek v těle.

  • Veřejnost v USA pobouřilo další video s výpadem proti černošce

    Další video z protestů pobouřilo americkou společnost. Do ženy, která při nedělním protestu na Floridě klečela, procházející policista zezadu strčil tak, že upadla na chodník. Policistu úřady mezitím identifikovaly a postavily mimo službu, napsala dnes agentura AP.

    Incident se stal ve floridském městě Fort Lauderdale. Policistu ihned poté, co do klečící ženy strčil, z místa odvedli jeho kolegové. Starosta města Dean Trantalis dnes oznámil, že dotyčný byl postaven mimo službu.

    „Pokud se ukáže, že jednal nepřiměřeně, bude ho obratem čekat kázeňské řízení za to, co udělal,“ řekl Trantalis o policistovi, který pro městský bezpečnostní sbor pracuje od roku 2016.

    Víkendový protest ve Fort Lauderdale (a také demonstrace v dalších floridských městech) začal původně poklidně, později ale přerostl v násilnosti. Dav ničil zaparkovaná auta nebo výlohy a házel kamení na policisty, kteří proti výtržníkům použili slzný plyn.

  • Budete vypadat jako banda blbců aneb Jak Trump volal s guvernéry států

    Americký prezident Donald Trump se dnes spojil s guvernéry amerických států pomocí videokonference. Někteří z nich jsou podle prezidenta slabí a musí v dané situaci tvrdě zakročit. Během hovoru je tak zásoboval radami, jak nyní vše zvládnout, a jeho tón prý od samého začátku zněl rozzlobeně, uvádí list NY Times.

    „Musíte dominovat. Pokud nebudete dominovat, tak jen ztrácíte svůj čas. Semele vás to a budete vypadat jako banda blbců. Musíte zatýkat a zkoušet lidi,“ radil Trump guvernérům podle nahrávky, která se dostala hned k několika americkým médiím.

  • Takhle by to nechtěl, řekl bratr George Floyda o aktuální situaci v USA

    George Floyd podle svého bratra prosazoval mír a odmítal by veškeré násilí a ničení, které momentálně doprovází demonstrace ve Spojených státech. Informoval o tom list NY Times s odkazem na rozhovor, který Terrence Floyd poskytl v televizním pořadu Good Morning America stanice ABC.

    „Chtěl mír a jednotu. To, co se teď děje, někteří možná mohou považovat za jednotu, ale je to destruktivní jednota. To není to, co chtěl. To není to, co můj bratr chtěl,“ řekl Floyd a zároveň vyjádřil svou obavu o to, aby dané násilí nezastínilo volání po spravedlnosti ohledně případu smrti jeho bratra.

    Terrence Floyd také vyzval protestující, aby svůj hněv využili k učinění něčeho pozitivního a aby se o dosažení změny snažili jiným způsobem než pácháním škody ve městech.

  • Atlantská policie propustila dva své strážníky, užili „nadměrnou sílu“

    Policejní oddělení v Atlantě v neděli propustilo dva své strážníky poté, co se na sociálních sítích rozšířilo video, ve kterém podle slov tamní starostky Keishy Lance Bottomsové užívali „nadměrnou sílu“ proti univerzitním studentům.

    Daní policisté byli zachyceni při rozbíjení oken jednoho z vozů, ve kterém seděli dva lidé, muž a žena, vracející se domů z protestů. Žena byla násilně vytažena ven a na muže byl navíc použit paralyzér.

    „Byl to nejhorší zážitek mého života,“ popsala incident dvacetiletá Taniyah Pilgrimová, žena z videa, pro CNN. Podle policejní zprávy zvolili strážníci svůj postup kvůli podezření na ozbrojení dané dvojice, na mužského pasažéra vozu bylo dokonce následně vzneseno obvinění, to Bottomsová nechala zrušit poté, co sama zhlédla video.

  • Rusko odmítá být spojováno s nepokoji v USA

    Rusko odmítá obvinění, že stojí v pozadí současných nepokojů ve Spojených státech. Dnes to podle agentury Reuters prohlásil mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. O roli Moskvy o uplynulém víkendu hovořila například někdejší bezpečnostní poradkyně bývalého prezidenta Baracka Obamy Susan Riceová.

    Riceová o víkendu pro televizi CNN řekla, že násilnosti v USA vypadají jako podle ruského scénáře, který je prý možno vidět už roky. „Hrají to na obě strany. Jejich cílem je nás rozdělit, donutit nás bojovat proti sobě a nechat nás rozpadnout zevnitř,“ po tomto prohlášení také dodala, že by ji nijak nepřekvapilo, kdyby se ukázalo, že Rusové podněcují přes sociální sítě radikály na obou stranách.

    „Jakékoli náznaky, které byly zmíněny, jsou naprosto chybné a špatné,“ řekl již zmiňovaný Peskov. Dodal, že takovéto náznaky o ruském podílu nemohou být v žádném případě odrazem oficiálního postoje Washingtonu.

  • Protesty si vyžádaly nejméně tři další oběti

    Dnes brzy ráno byl o život připraven minimálně jeden z protestujících v Louisville poté, co se mezi policií a davem odehrála krátká přestřelka. Guvernér Kentucky, na jehož území se město nachází, už pověřil státní policii, aby zahájila nezávislé vyšetřování této události, informovala CNN.

    Chvíli po půlnoci byly vyslány policejní jednotky města Louisville a Národní gardy, aby rozpustily dav demonstrantů u jednoho z tamních obchodů s potravinami, střet vedl ke střelbě, kterou podle informací guvernéra Andyho Besheara neměli začít strážci zákona.

    Dva mrtvé a zraněného policistu hlásí i stát Iowa. Ve městě Davenport bylo v noci přepadeno několik hlídkujících strážníků skupinou protestujících, kteří na policisty několikrát vystřelili. Incident vyústil v poničený policejní vůz a zraněného strážce zákona.

    Podle šéfa tamní policie Paula Sikorskiho se ve městě ale odehrálo několik incidentů, které zahrnovaly střelbu. Ve spojení s nimi evidují dva mrtvé a čtyři postřelené.

  • Rasová diskriminace je nemocí americké společnosti, vzkázala Čína

    Čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo Spojené státy k prevenci rasové diskriminace menšin. „Vývoj situace kolem smrti pana Floyda sledujeme, Black Lives Matter, jejich lidská práva by měla být chráněna,“ řekl Čao Li-ťien, ministerský mluvčí. Dodal, že „rasová diskriminace menšin je společenskou nemocí Spojených států, která přichází opakovaně a reflektuje vážné problémy, které by měly být urgentně řešeny“.

    „Doufáme, že vláda Spojených států přijme konkrétní opatření ke splnění svých závazků vyplývajících z mezinárodní úmluvy o odstranění všech forem rasové diskriminace za účelem dodržování práv etnických skupin.“ Dodal, že Čína se ale rozhodně do záležitostí cizích zemí nevměšuje a i Amerika si „může hledět svého“.

  • Demonstrantům projevuje podporu celý svět i navzdory zákazům shromažďování

    K protestům se nepřipojil jen Nový Zéland. V Londýně se v neděli ráno shromáždily davy na Trafalgar Square, přestože současná opatření v Británii velká shromažďování zakazují. I zde došlo k zatčení 23 lidí.

    V Berlíně se lidé o víkendu shromažďovali před americkou ambasádou. Měli cedule nesoucí slogany hnutí Black Lives Matter jako „Nemohu dýchat“ a „Není spravedlnost, není mír“.

    Další protesty jsou v plánu na nadcházející týden i v Austrálii. V úterý se demonstranti sejdou v Sydney, v sobotu v Brisbane a Melbourne. Na facebookové události potvrdily svou účast tisíce lidí.

    V Íránu, který sám v nedávné době zažil násilné potlačení celostátních demonstrací, státní televize opakovaně vysílá vzkazy Spojeným státům se žádostí o zastavení protestů. „Americkým úředníkům a policistům: Zastavte násilí páchané na vlastních lidech a nechte je dýchat,“ řekl v pondělí na tiskové konferenci Abbas Mousavi, mluvčí íránského ministerstva zahraničí. Američanům vzkázal, že za nimi „svět stojí“ a Írán je „zarmoucen z násilí páchaného americkou policií“.

    Stovky lidí proti zločinům páchaným policií na černoších protestovaly také v brazilském Riu de Janeiru. Demonstrace se neobešla bez policejních zásahů a použití slzného plynu k rozehnání davu.

  • Demonstrace probíhají i na Novém Zélandu, mají formu klidného pochodu

    Světové země s reakcí na protesty ve Spojených státech nečekaly dlouho. Několik stovek lidí dnes prošlo novozélandským největším městem Aucklandem. Klidným pochodem dávají najevo jednak nesouhlas se zabitím George Floyda, také ale chtějí upozornit na policejní násilí a rasismus na Novém Zélandu.

    Dav v Aucklandu zamířil k americkému konzulátu, kde poklekl. Lidé drželi bannery se slogany jako „Nemohu dýchat“ nebo „Skutečný virus je rasismus“. Protesty probíhaly i v jiných městech v zemi.

  • Dereka Chauvina, obviněného policistu, dnes čeká slyšení

    Bývalý policista z Minneapolisu Derek Chauvin, kterého kamery zachytily během klečení na krku George Floyda, by se měl v pondělí dostavit k soudnímu slyšení. Podle vězeňských záznamů je jeho slyšení naplánováno na druhou odpolední místního času.

    Čtyřiačtyřicetiletý Chauvin bude čelit obvinění z vraždy třetího stupně a zabití druhého stupně.

    Video ze zatýkání George Floyda najdete v článku:

Reklama

Hlavní zprávy