Hlavní obsah

Protesty ve Venezuele mají přes 20 obětí, ale lidé jdou znovu do ulic

Venezuelské protesty mají nejméně 22 mrtvých, lidé v sobotu uctili jejich památku.

 

Reklama

Klidnou demonstraci naplánovali poté, co v hlavním městě Caracas zemřelo během jediného dne 13 lidí.

Článek

Protivládní protesty ve Venezuele si za poslední měsíc vyžádaly nejméně 22 mrtvých.

Venezuelané proto v sobotu opět vyjdou do ulic, tentokrát aby uctili památku obětí demonstrací. Celostátní demonstrace by se měla konat v klidném duchu, naplánovali ji poté, co v hlavním meště Caracas zemřelo za jediný den 13 lidí.

Devět z nich zabil elektrický proud - podle venezuelského ministra pro komunikaci se to stalo během pokusu o vyrabování caracaské pekárny. Tři demonstranti byli zastřeleni a jeden člověk zemřel za dosud neobjasněných okolností.

Lidé protestují proti vládě socialistického prezidenta Nicoláse Madura ve všech velkých městech jihoamerického státu. Spolu s opozicí ho viní za bezútěšnou hospodářskou situaci v zemi.

Venezuela zápasí s hyperinflací, nedostatkem potravin a rostoucí kriminalitou. Protestující žádají předčasné volby a dodržování demokracie.

Demonstrace na začátku dubna spustil pokus Nejvyššího soudu přisvojit si veškeré legislativní pravomoce venezuelského Národního shromáždění, v němž zasedá po minulých volbách opozice v čele s předsedou shromáždění Julio Borgesem. Zákonodárce soud rozpustil. Po třech dnech bylo soudní rozhodnutí zrušeno, protesty už ale byly v plném proudu.

Situace se vyostřila, když Maduro demonstranty nazval vandaly a teroristy a bezpečnostní jednotky proti nim použily děla a slzný plyn.

Reklama

Související témata:

Doporučované