Hlavní obsah

Protesty ve Venezuele si vyžádaly nejméně jednu oběť na životě a 27 zraněných

Ze zraněných demonstrujících byl jen jeden postřelen.Video: Šimon Felenda, Reuters

 

Reklama

Střety mezi vládním režimem Nicoláse Madura a opozičním lídrem Juanem Guaidóem se stále vyhrocují. Podporu opozici přišly do Caracasu ve středu vyjádřit tisíce lidí. Guaidóovi demonstranti se střetli s Madurovými polovojenskými jednotkami. 27 demonstrujících bylo zraněno.

Článek

Tisíce lidí zaplnily ve středu ulice Caracasu při protestech na podporu opozičního lídra Juana Guaidóa, který vyzval ke svržení autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Během střetů mezi demonstranty a prorežimními silami bylo zraněno 27 lidí, z toho nejméně jedna žena zemřela.

Dlouhodobě napjatá situace v zemi stižené politickou a ekonomickou krizí se ještě více vyostřila v úterý. Guaidó, jehož více než 50 zejména amerických a evropských zemí uznává za prozatímního prezidenta, vyzval armádu a lid ke svržení socialistické Madurovy vlády. Na Guaidóovu stranu se přidala skupina vojáků, naprostá většina armády je však nadále věrná Madurovi, což je pro budoucnost jeho režimu klíčové.

Guaidó na středu svolal masové demonstrace a na jejich začátku vyzval ke generální stávce, která by měla být prostředkem k Madurovu pádu. Socialistický vůdce, jehož opozice viní z násilného potlačování protestů a zbídačení vlastního národa, odmítá výzvy k novým volbám a Guaidóovu snahu označuje za pokus o převrat podporovaný ze zahraničí.

Stovky lidí se během středečního protestu pokusily zablokovat silnici na východě Caracasu poblíž vojenské letecké základny La Carlota. Při střetech s polovojenskými jednotkami Madurových stoupenců bylo zraněno 27 lidí, z toho nejméně jeden člověk byl postřelen.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo ve středu prohlásil, že jsou USA připraveny ve Venezuele vojensky zasáhnout. Podobnou možnost naznačila také Brazílie. Rusko, které stejně jako Čína v současné krizi stojí na straně venezuelského prezidenta, varovalo, že tento krok bude mít pro USA vážné následky.

Reklama

Související témata:

Doporučované