Hlavní obsah

Vše, co byste měli vědět 10. června

Večerní zprávy 10. 6. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam.

Článek

01:16 – Protesty za demisi Benešové a odchod Babiše

Na téměř 300 místech v České republice budou lidé zítra opět protestovat za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a odchod premiéra Andreje Babiše. Akce znovu pořádá spolek Milion chvilek pro demokracii. Se zástupci spolku se sešel místopředseda vlády a předseda ČSSD Jan Hamáček.

Demonstrace proti Andreji Babišovi budou pokračovat i sedmým týdnem – už v úterý se sejdou lidé v téměř třech stovkách českých měst a obcí, aby dali najevo nesouhlas s trestně stíhaným premiérem. Budeme se tomu věnovat – speciál Večerních zpráv sledujte zítra od 19:25.

03:38 – Bezdětnost u třicátnic a čtyřicátnic

Přibývá bezdětných žen. Mezi současnými třicátnicemi a čtyřicátnicemi může bezdětnost vzrůst až o 13 procent ve srovnání s obdobím husákovské normalizace. A roste také věk žen, které navštěvují reprodukční kliniky. Některé kliniky v Česku hlásí, že jejich zájemkyně jsou v průměru jednačtyřicetileté.

06:27 – Dotace na sociální byty

Další nejasný případ dotace na sociální byty – spolek za veřejné peníze pořídil domek s bazénem za Prahou. Vzniknout tím měly tři byty pro lidi v nouzi. Reportér Petr Švihel zjistil, že jedním z nájemníků je manželka bývalého majitele.

09:15 – Protesty v Hongkongu

Kolik lidí musí vyrazit do ulic, aby prosadili změnu? V centru Hongkongu včera podle organizátorů protestoval více než milion demonstrantů – zformovali tak největší protest za posledních 20 let. Důvod byl jediný – extradiční zákon. Navzdory tomu ale dnes hongkongská administrativa oznámila, že od legislativního návrhu, který může Číně otevřít dveře k likvidaci nepohodlných osob, neustoupí.

11:25 – Odvolací proces s Davidem Rathem

Zabavte Davidu Rathovi všechen majetek, jinak to nebude žádný trest. I tak vypadal začátek odvolacího procesu s bývalým středočeským hejtmanem a jeho spolupracovníky. Požadavek vznesla státní zástupkyně, která má případ na starosti. Domy, byty, auta i peníze na účtech by podle jejího názoru měl soud odebrat i dalším aktérům kauzy Kateřině Kottové a Petru Kottovi. V celém případu, který se v médiích objevil poprvé po Rathově zatčení se slavnou krabicí vína v květnu roku 2012, se celkově jedná o sedm podezřelých zakázek Středočeského kraje. U prvoinstančního Krajského soudu v Praze dostal David Rath osm a půl roku vězení. Více informací najdete už teď na našem webu seznamzpravy.cz

12:14 – Migranti ve Středozemním moři

Moře krve – tak označilo OSN situaci ve Středozemním moři. Podle organizace totiž hrozí obrovské riziko, že lodě převážející migranty ztroskotají. A v tuto chvíli v moři nepluje dostatek plavidel nevládních organizací, která by běžence dokázala zachránit.

Reklama

Doporučované