Hlavní obsah

Protesty žlutých vest mají už devátou oběť. Usmrtil ji nákladní automobil

Protesty, které ve Francii probíhají více než měsíc, si vyžádaly už devět obětí.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Článek

Počet mrtvých v souvislosti s více než měsíc trvajícími protesty takzvaných žlutých vest ve čtvrtek vzrostl na devět. Podle agentury AFP ve městě Agen na jihu Francie jednoho z demonstrantů srazil nákladní automobil.

„Zaznamenali jsme deváté úmrtí, dnes ráno v Agenu u kruhového objezdu. Byla to žlutá vesta, která protestovala venku, neřídila se ale pravidly bezpečnostního provozu,” uvedl ve čtvrtek francouzský ministr vnitra Christophe Castaner.

Ten se zároveň domluvil s policejními odbory na postupném zvyšování platů policistů, kteří jsou od 17. listopadu v neustálé pohotovosti. Policie se též v souvislosti s nedávným teroristickým útokem ve Štrasburku podílela na zvýšení bezpečnostních opatření po celé Francii.

Obětí čtvrtečního incidentu je podle francouzských úřadů 61letý muž, kterého srazil nákladní vůz.

Obětí dopravních nehod se stala i většina z dalších lidí, kteří zemřeli v souvislosti s protesty. Demonstrace proti reformní politice prezidenta Emmanuela Macrona se totiž většinou odehrávaly tak, že jejich účastníci blokovali silnice či příjezdy k rafineriím.

„Musí to přestat. Devět mrtvých," řekl Castaner a vyzval ke klidu během nadcházejících svátků. Předchozí výzvy ke klidu ale nevyslyšely tisíce příznivců hnutí žlutých vest, kteří nadále protestují po celé Francii.

Policisté by rozdíl na výplatních páskách měli podle ministerstva vnitra poznat již v lednu příštího roku. Ti, kteří dohlíželi na protesty posledních týdnů, dostanou navíc jednorázovou prémii ve výši 300 eur. Vláda hodlá policistům postupně proplatit také přesčasy, které se jim během posledních let nasčítaly. Podle odborů mají policisté v současnosti nárok na 275 milionů eur (v přepočtu 7,1 miliardy korun).

„Dnes jsme dostali to, pro co jsme přišli," řekl jeden z odborářů Yves Lefebvre. Zda vyjednaná dohoda uspokojí i samotné policisty, ale není jasné. Podle listu Figaro jich řada dál vyzývá k demonstracím a protestní stávce.

Reklama

Doporučované