Hlavní obsah

Dav se vrhl na policisty, vzduchem létaly koloběžky. Protesty žlutých vest se večer vyhrotily

Protesty žlutých vest ve Francii se v sobotu večer vyhrotily.Video: Lukáš Marek, AP

 

Reklama

Na protesty francouzského hnutí žlutých vest dnes přišlo v celé Francii podle vlády téměř 38 600 lidí. Oproti minulým pěti týdnům je účast nižší, a to i v Paříži, kde byly protivládní protesty roztříštěné a zúčastnilo se jich asi 2000 lidí. K protestům patří také silniční blokády, které komplikují dopravu. V pátek večer při jedné nehodě zemřel řidič a stal se desátou vedlejší obětí demonstrací. Stoupenci hnutí požadujícího zlepšení životní úrovně Francouzů dnes demonstrují šestou sobotu v řadě.

Článek

Dnes se protesty očekávaly hlavně ve Versailles u Paříže, ale lidé přišli na akce i v hlavním městě. Podle policie dnes bylo v pařížských ulicích asi 2000 lidí. Předminulou sobotu v Paříži protestovalo 10 000 lidí. Palác ve Versailles dnes zůstal zavřený stejně jako přilehlé zahrady. Přišla k němu jenom malá skupina demonstrantů.

Do odpoledne policie zadržela 220 lidí, z toho 81 osob umístila do vazby. Mezi dnes zadrženými je také Eric Drouet, označovaný za jednoho z představitelů hnutí.

Zatímco při minulých akcích byly z preventivních důvodů uzavřeny v centru Paříže obchody i památky, dnes zůstalo až na výjimky vše otevřené a na bulvárech bylo mnoho nakupujících.

„Žluté vesty” se pohybovaly po malých skupinách, bez známek organizovanosti. Větší množství lidí přišlo na Montmartru k bazilice Sacré-Coeur. Policisté zabránili v postupu davu jenom u Elysejského paláce a zastavili jej v postranní ulici, kde obchodníci své podniky zavřeli. Když se několik účastníků akce snažilo přes kordon dostat, použili policisté proti nim slzný plyn.

Přes den byly protesty poklidné:

Protesty v Paříži.Video: Lukáš Marek, Reuters

Protesty původně začaly jako nesouhlas s plánem navýšit daň z pohonných hmot, rozšířily se ale na protesty proti nízké kupní síle Francouzů. Vláda ve snaze situaci řešit ohlásila několik vstřícných kroků, k jejichž realizaci potřebuje deset miliard eur (přes 250 miliard korun). Parlament v noci na dnešek sumu schválil.

I přes ústupky vlády někteří stále nejsou spokojení

Podle francouzských médií ale mnozí účastníci hnutí stále nejsou spokojeni. Kritika prezidenta Emmanuela Macrona za jeho údajnou povýšenost a neschopnost pochopit situaci obyčejných Francouzů trvá. Dnes přišla asi stovka „žlutých vest“ také k Macronovu letnímu sídlu ve městě Touquet na severu Francie.

Silniční blokády často komplikují život řidičům. V pátek večer jeden narazil v plné rychlosti na okraji Perpignanu do kamionu, jehož řidič vyjednával s účastníky blokády. Nehoda se stala kolem 23:00 hodin. Šestatřicetiletý řidič utrpěl těžká zranění, jimž podlehl. Je desátou nepřímou obětí hnutí žlutých vest. Perpignanský prokurátor Jean-Jacques Fagni řekl, že řidič nákladního automobilu zůstal na místě a počkal na příjezd policie, zatímco lidé, kteří průjezd blokovali, utekli. U nehody zůstaly jenom dvě nebo tři ženy ve žlutých vestách, které utrpěly šok.

Reklama

Související témata:

Doporučované