Hlavní obsah

Proti covidu bojujte investicemi do nových technologií

Foto: Shutterstock.com

Investujte! Rozumnou volbu představují progresivní tuzemské firmy, které vyvíjejí nové technologie.

Reklama

Vedle zdraví ohrožuje pandemie také vaše úspory. Účinným lékem mohou být investice do dluhopisů spolehlivých firem.

Článek

Zkouška, kterou pro všechny z nás představuje covid-19, se ani zdaleka netýká pouze zdraví. Celosvětová nejistota ohledně bližší i dlouhodobější budoucnosti se už od počátku začala odrážet také na finančních trzích. Hledání rozumné odpovědi na otázku, kam investovat peníze při takto vysoké volatilitě a rychle rostoucí inflaci, začalo velmi brzy zaměstnávat nejen velké investory, ale také ty menší.

Celé situaci nepomohl ani fakt, že před vypuknutím pandemie skupovala Evropská centrální banka v rámci kvantitativního uvolňování měsíčně aktiva ve výši 60 miliard eur. Mnohé země se později rozhodly řešit problém deficitu v pandemickém období tím, že začaly tisknout peníze. To ale vede k nárůstu jejich objemu v ekonomice a poklesu hodnoty. Všechna tato opatření země přijímají s pragmatickým cílem – chtějí zabránit recesi. Ale v dlouhodobém horizontu mohou takové kroky celou situaci paradoxně zhoršit.

Řešení je snadné

Velcí investoři, kteří nakládají s částkami přes 1 milion korun, by si měli poradit poměrně snadno – jejich potřeby pokrývají fondy, které jsou ochotné za provizi spravovat investiční účty. Všeobecně se má za to, že spolehlivým způsobem, jak peníze ochránit a zhodnotit, jsou nemovitosti. Je to jeden z důvodů, proč bylo Česko svědkem enormního nárůstu jejich cen během pandemie.

Ne každý má ale k dispozici tak velké prostředky, aby mohl investovat do nemovitostí. Nemluvě o tom, že s nimi jsou spojené další náklady – správa nemovitostí, poplatky i průběžné opravy a úpravy polykají čas i peníze.

Foto: Shutterstock.com

Velcí investoři, kteří nakládají s částkami přes 1 milion korun by si měli poradit poměrně snadno

Firemní dluhopisy

Hranice pro rozumný vstup na akciový trh nebo investice do fondů je stále poměrně vysoká. Pokud chcete zhodnotit částky do 500 000 korun, dost možná na ně nedosáhnete. Skvělým řešením pak pro vás ale mohou být firemní dluhopisy.

K jejich výběru byste samozřejmě měli přistupovat obezřetně a pečlivě. U společností, které dluhopisy nabízejí, si prostudujte jejich historii, segment, v němž podnikají, typ činnosti, stabilitu fungování i to, jaký dopad měl covid-19 na činnost a výkonnost firmy. Dlouhodobě fungující společnosti, které jsou dostatečně robustní a mají za sebou prokazatelné výsledky, jsou často schopné prokázat svou flexibilitu a odolnost vůči kolísání trhů i dalším vlivům.

Fokus na nové technologie

Rozumnou volbu představují také progresivní tuzemské firmy, které vyvíjejí nové technologie. Investice do jejich dluhopisů může mít širší efekt – vedle zhodnocení peněz pomáhá také rozvoji zdejšího trhu a průmyslu.

Dobrým příkladem tuzemské společnosti, která výše uvedené požadavky splňuje vrchovatou měrou, je AG Chemi Group, která je na trhu již od 1994 a zabývá zpracováním a dodáním chemických surovin. Od roku 2017 se věnuje rozvoji nanotechnologii, dodává řešeni na bázi nanomaterialů pro průmysl a vyvinula technologie obohaceni plastů nanočásticemi.

Technologie pomáhá zlepšovat vlastnosti plastu, vede k jeho dalšímu a kvalitnějšímu použití, a přidává unikátní vlastnosti. Na zaklade vyvinuté technologii staví AG Chemi Group výrobní linku s kapacitou tisíc tun ročně, na její výstavbu získala podporu od EU. V červnu 2022 bude spuštěna jedinečná soukromá nano laboratoř v ČR, která se bude zabývat vývojem dalších řešeni na bázi nanotechnologií.

Nahlédněte do prostor Ag Chemi GroupVideo: Agchemigroup.cz

Další informace najdete na agchemigroup.com

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Seznam Zprávy.

Doporučované