Hlavní obsah

Proti covidu firmu nepojistí nikdo, říká šéf Direct pojišťovny

Lze pojistit firmu proti „zavření covidem“? Odpovídá Pavel Řehák, ředitel pojišťovny Direct.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

„Pojišťovnictví zamrzlo stejně jako všechny obory. Auta, majetek, nemovitosti se nepojišťovaly vůbec,“ říká Pavel Řehák, ředitel pojišťovny Direct. Firmy se chtějí pojistit proti pandemii. Takové pojištění ale neposkytne nikdo.

Článek

Pojišťovnictví během pandemie stojí. Lidé se nebáli o majetek, současná krize totiž nebyla ekonomická, ale zdravotní. Nikdo se nehýbal, necestoval, nikdo se s nikým nestýkal. „Když byl lockdown, tak lidé vůbec neřešili, jestli se pojišťovat. Pojištění není ten typ produktu, u kterého si lidé, když se ráno vzbudí, řeknou: Tak dneska si koupím fantastickou pojistku,“ říká ředitel pojišťovny Direct Pavel Řehák.

To se samozřejmě odrazilo i na růstu dobře rozjeté firmy. „Pojišťovnictví netrpí tolik jako restaurace. První dva měsíce roku jsme rostli asi o 20 procent. V období covidu jsme klesli o 10-15 procent,“ shrnuje jarní výsledky šéf pojišťovny Direct.

Stejně jako u ostatních oborů i u pojišťoven znamenalo letošní léto zlepšení. „Jak je vidět z dat o mobilitě, provoz zase zhoustl, dokonce byl hustší, než obvykle v létě bývá. To znamená více nehod,“ říká Řehák. Lidé totiž ze strachu z nemoci začali před MHD upřednostňovat auta. Na konci roku tak Direct pojišťovna poroste, i když ne tak rychle jako zkraje roku. Řehák odhaduje růst na zhruba 5 až 10 procent.

Pojistit firmu proti zavření? Rizikové

Pojištění, o které by byl největší zájem, teď ale žádná pojišťovna neposkytne. Firmy zejména z pohostinství jsou zmožené neustálým přepínáním z režimu „otevřeno“ do režimu „zavřeno“. Uvítaly by pojištění proti přerušení provozu z důvodu pandemie. „To dnes na trhu neseženete. Nedá se to zajistit. Zajistitelé to neposkytují,“ tvrdí Pavel Řehák.

„Chtěli jsme pojištění proti přerušení provozu nabízet, ale teď to nejde. Neseženete partnera, abyste dala dohromady produkt na přerušení provozu. Škody, které utrpěly firmy globálně, jsou gigantické. Riziko je tak velké, že si nikdo netroufne to poskytovat,“ vysvětluje.

V případě živelních událostí, jako je vichřice nebo povodeň, je přitom pojištění přerušení provozu na trhu běžné. Firma nemůže vyrábět a pojišťovna jí kryje provozní náklady a ušlý zisk.

A pojišťovny se pro případ velkých škod zajišťují u globálních hráčů – zajišťoven. V povodňovém roce 2002 pojišťovny uhradily lidem a firmám zhruba 35 miliard korun. Z toho 32 miliard zaplatili zajistitelé.

Reklama

Doporučované