Hlavní obsah

Proti Hamáčkovi mluví Zeman i šéf tajné služby. Ministr vnitra mlčí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Klíčové svědectví poskytl ve středu senátorům ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Reklama

Vysvětlení Hamáčkovy cesty do Moskvy dostalo za posledních pět dnů tři tvrdé rány: od prezidenta Miloše Zemana, pak od Národní centrály proti organizovanému zločinu a ve středu v Senátu od šéfa Vojenského zpravodajství.

Článek

Senátoři ve středu na uzavřeném jednání Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost projednávali kauzu Vrbětice a s ní spojenou plánovanou cestu vicepremiéra a předsedy ČSSD Jana Hamáčka do Moskvy. Jeho argumentaci, že avizovaná mise do Moskvy byla jen kamufláží, označili za lež.

Podle místopředsedy výboru Patrika Kunčara (KDU-ČSL) v Senátu naprosto jednoznačně zaznělo, že cesta do Moskvy měla od samého začátku jasně určený cíl. „Respektive dva cíle a v žádném případě to nebyla kamufláž. Prostě ty cíle byly konkrétní a ta cesta byla detailně připravovaná a měla být včetně delegace,“ uvedl Kunčar.

Jednání výboru se odehrálo v režimu důvěrné, a tak účastníci nemohli hovořit otevřeně a konkrétně o všem, co se dozvěděli. Patrik Kunčar, ale i další senátoři však v mezích možností pro Seznam Zprávy popsali, jaké informace se na uzavřeném jednání dozvěděli od šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna, ministra obrany Lubomíra Metnara či exministra zdravotnictví Jana Blatného.

Ředitel Vojenského zpravodajství byl přitom přítomen na schůzce u Jana Hamáčka 15. dubna, kde vicepremiér o plánech na cestu do Moskvy mluvil. Jak vyplývá z vyjádření senátorů, Jan Beroun před nimi ve středu znovu potvrdil, že cesta byla skutečně plánovaná a připravená, a není tudíž pravdou, že byla kamufláží, jak tvrdí předseda sociální demokracie.

Senátoři také poukazují na to, že Jan Hamáček spřádal plány do Moskvy opravdu jet a vyjednávat tam dodávky vakcín a summit Putin–Biden v době, kdy už více než týden disponoval tajnými informacemi o zapojení agentů ruské vojenské rozvědky GRU do výbuchu muničního a zbrojního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Beroun: Počkejte, budu vypovídat

Na dotaz Seznam Zpráv, zda poskytl senátorům klíčové svědectví či důkazy, že Jan Hamáček měl záměr při cestě do Moskvy nakládat s informacemi o Vrběticích, Jan Beroun prostřednictvím SMS odpověděl: „Omlouvám se, budu ještě určitě vypovídat na policii, tak nechci a nemůžu nic veřejně komentovat.“

Ředitel Vojenského zpravodajství bude jako účastník schůzky na ministerstvu vnitra jedním z vyslýchaných svědků poté, co Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) zahájila toto pondělí ve věci Hamáčkovy cesty úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou závažných trestných činů: ohrožení utajované informace a zneužití povinnosti úřední osoby. Oba činy jsou trestné už ve stadiu přípravy, hrozí za ně trest až ve výši 12 let odnětí svobody.

Už samotné zdůvodnění, které k policejnímu vyšetřování dodal dozorující žalobce Vrchního státního zastupitelství v Praze Marek Bodlák, ukazuje, že policie si nejprve prověřila sdělení v článku Seznam Zpráv ze 4. května. Ten s odvoláním na důvěrné zdroje referoval o Hamáčkově záměru při cestě do Moskvy využít tajné informace o Vrběticích při dohodě o nákupu milionu vakcín Sputnik V a pozvání ruského prezidenta Vladimira Putina do Prahy.

„Obecně platí, že orgány činné v trestním řízení pečlivě vyhodnocují mimo jiné i informace z médií a dospějí-li k závěru, že zjištěné skutečnosti důvodně nasvědčují podezření ze spáchání trestného činu, jsou zahájeny úkony trestního řízení,“ uvedl státní zástupce Bodlák.

Hamáček: Už se nebudu vyjadřovat

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček, který od chvíle, kdy byla veřejně oznámena účast ruských agentů na výbuších ve Vrběticích, opakoval, že jeho moskevská cesta byla pouhou kamufláží, jež měla zajistit „neviditelný“ přesun českého velvyslance z Moskvy do Prahy, se v posledních dnech odmlčel.

Nereagoval ani na středeční závěry senátního výboru a na svědectví Jana Berouna. Nic nevysvětloval ani po pondělním oznámení policie, že zahájila zmíněné úkony trestního řízení. „Já už za sebe nemám, co bych dodal. Teď už je to částečně v rukou orgánů činných v trestním řízení a částečně v rukou soudu,“ řekl v pondělí v České televizi.

Na dotaz, jestli tedy chtěl přivézt z Ruska vakcíny Sputnik V, odpověděl: „Já už se k tomu dál nebudu vyjadřovat.“

To jsou zatím jeho poslední slova, která pronesl den poté, co se proti jeho verzi s kamufláží jednoznačně postavil i prezident Miloš Zeman v nedělním vysílání Frekvence 1.

„Jan Hamáček naprosto rozumně původně plánoval svou cestu do Ruska s těmito dvěma tématy a zcela rozumně tuto cestu odvolal, když se začalo mluvit o Vrběticích. Jen blázen by tam jel v té době. Ten folklor o zastíracím manévru si mohl odpustit,“ uvedl prezident v neděli.

Miloš Zeman ale nedodal dost podstatnou informaci: už v době, kdy Hamáček cestu do Moskvy plánoval (tedy od 12. dubna), informace o Vrběticích měl k dispozici jak on, tak prezidentská kancelář – písemnou zprávu od BIS dostala 7. dubna.

Proti Hamáčkově verzi o kamufláži se několikrát veřejně postavil i premiér Andrej Babiš. „O žádné kamufláži nevím, já jsem zkrátka vystupoval proti té cestě a ta cesta se nezrealizovala,“ uvedl Babiš.

Premiér Babiš už v době, kdy Hamáček cestu do Moskvy oznámil a připravil (14. dubna), veřejně svého vicepremiéra vyzýval k tomu, ať cestu zruší, protože je naprosto nevhodná. Hamáček cestu zrušil až na poslední chvíli, v den, kdy už Babiš a Hamáček museli vlivem okolností vrbětickou kauzu a zapojení ruských špionů oznámit veřejnosti (17. dubna).

Redakce oslovila sociální demokracii i Jana Hamáčka také po středečním zasedání senátorského výboru. Ani od předsedy strany, ani od mluvčí ČSSD Evy Gregorové však žádná reakce dosud nepřišla.

Senátor Láska: Tvrzení o kamufláži je lež

Nejsdílnější z účastníků středečního jednání senátního výboru byl senátor Václav Láska (Senátor 21). Podle jeho slov se mu jen potvrdily jeho dřívější domněnky. „Pro mě ten závěr není nový, je vlastně starý. Je to potvrzení toho, co říkám celou dobu. A to je to, že pan vicepremiér Hamáček do Moskvy jet chtěl, že skutečně tu cestu vážně plánoval a jeho tvrzení o tom, že to byla kamufláž, je lež,“ řekl Láska v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Velmi podobně smýšlí i senátor Miroslav Balatka (STAN), kterému se prý rovněž potvrdilo to, co si už o plánované Hamáčkově cestě předtím myslel, tedy že kamufláž neexistovala. „Některé informace se potvrdily a doplnily, některé naopak vzbudily další otázky. To je vše, co k tomu mohu říct,“ dodal další člen výboru Marek Ošťádal (STAN), co mu přinesly výpovědi ředitele Vojenského zpravodajství Jana Berouna, exministra Blatného a ministra obrany Metnara.

„Mám z toho stále neúplný pocit. Téma Vrbětice zůstalo otevřené. Cesta Jana Hamáčka (ČSSD) je jedno z témat, které také není uzavřené,“ uvedl pak senátor Ladislav Faktor (nezávislý).

„Nepovažuji pana Hamáčka za vlastizrádce, ale spíš si myslím, že to asi neměl dobře domyšlené,“ řekl místopředseda senátního výboru Tomáš Jirsa (ODS).

Senátor Patrik Kunčar v souvislosti s Hamáčkovou moskevskou misí poukázal na to, že mu přijde naprosto šílené a nepochopitelné, že někdo, kdo prokazatelně už v té době věděl, že za výbuchy ve Vrběticích stojí ruští agenti, přesto ještě chtěl jet do Moskvy. „A snažit se tam vyjednat nějaké věci. Protože to pro mě skutečně zavání nějakým nečistým obchodem a tady by měla podle mě být národní bezpečnost prvořadým zájmem a nemůžeme ji nikdy vyměnit za nějaké kšefty,“ dodal.

Senátor Láska se po středě také domnívá, že Jan Hamáček by nyní se svými argumenty neobstál u soudu, kam se podle svých prohlášení hodlá obrátit kvůli informacím, jež byly o jeho úmyslech v Moskvě publikovány. „Pokud by to samé, co zaznělo dneska na jednání výboru, zaznělo při soudních sporech, kterými pan vicepremiér vyhrožuje, tak je všechny do mrtě projede a odejde od toho soudu jak spráskaný pes.“

Jak to s Hamáčkovou cestou opravdu bylo, podle senátora Faktora zatím nedokáže posoudit nikdo. „Mám pocit, že někdo by měl jít za tyto činy, o kterých se hovoří v souvislosti s Janem Hamáčkem, do basy,“ uvedl a dodal, že celou pravdu se jednou dozvíme, avšak nyní je na ni ještě velmi brzo. „Je to otázka trestního řízení a to, jak známo, trvá dlouho. Tady je to komplikované ještě tím, že se jedná o utajované skutečnosti a osobu, která by musela být zbavena imunity.“

Senátoři kromě výše zmíněných lidí na dnešní jednání pozvali také vicepremiéra Hamáčka a ministryni spravedlnosti Marii Benešovou, od níž by rádi slyšeli, jak to bylo s více vyšetřovacími verzemi, o kterých mluví.

„Měli bychom mít zásadní otázku: na základě čeho šíří informaci o více vyšetřovacích verzích, to si myslím, že je zásadní otázka, kterou já bych k ní jako senátor měl,“ uvedl senátor Láska.

Benešová i Hamáček se však na dnešní schůzi nedostavili. „Budeme je zvát znovu,“ potvrdil předseda výboru Pavel Fischer.

Láska se však nedomnívá, že by Hamáček mezi senátory ještě někdy přišel svoji kauzu vysvětlovat. „On už se při minulém jednání vyjádřil v tom smyslu, že nám to neřekne, že nám to nikdy neřekne. Já osobně si myslím, že on se už nikdy nedostaví. Upřímně, být já v jeho situaci, tak už taky nikam nejdu, sbalím si kufr a zalezu někam s ostudou,“ dodal Václav Láska.

Reklama

Doporučované