Hlavní obsah

Proti koronaviru by mohl zabrat lék, který pomáhal vyvinout Čech

Foto: VŠCHT

Tomáš Cihlář během přednášky, kterou měl v Praze u příležitosti výročí 65 let samostatné existence VŠCHT.

Reklama

Americká společnost Gilead Sciences na experimentální léčbu koronaviru poskytla lék, který byl původně zamýšlen k léčbě eboly. Látku nazvanou remdesivir přitom před lety vyvinul tým vědců v čele s Čechem Tomášem Cihlářem.

Článek

S odvoláním na příspěvek, který na Facebooku sdílel Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR, o tom v úterý informovaly Lidové noviny. Koronavirem, který se šíří z Číny, se již nakazily desítky tisíc lidí.

Ředitel amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob (NIAID) Anthony Fauci v rozhovoru s agenturou Reuters potvrdil, že institut úzce spolupracuje s firmou Gilead Sciences na testování látky remdesivir, která byla účinná u zvířat s koronavirem SARS či virem MERS.

Při experimentální léčbě eboly byla látka naopak méně efektivní než jiné alternativy.

Jan Konvalinka z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v příspěvku na Facebooku uvedl, že látku jako možný lék proti ebole pomáhal vyvíjet tým vedený jeho kolegou Tomášem Cihlářem. Epidemie tehdy ale podle Konvalinky skončila dříve, než mohla být látka řádně otestována, a mezitím se ukázalo, že je remdesivir účinný proti jiným virům, včetně koronaviru SARS a jeho příbuzného MERS.

Cihlář patřil k žákům významného vědce Antonína Holého, který stál za vývojem antivirotik využívaných v boji s HIV a AIDS.

Remdesivir byl podle listu The Wall Street Journal patrně účinný při léčbě 35letého pacienta s koronavirem ve státě Washington na severozápadě USA. Muž, který se vrátil z čínského Wu-chanu, odkud se vir šíří, byl prvním potvrzeným nakaženým v USA.

Látka tomuto pacientovi podle listu pomohla snížit teplotu a zmírnila veškeré další příznaky. Remdesivir zatím v USA nebyl schválen pro užívání lidmi. Ve výjimečných situacích, kdy neexistuje účinná alternativa, nicméně mohou úřady testování přípravku na lidech umožnit, připomněl americký deník. Kolik pacientů experimentální léčbu remdesivirem nyní podstoupí, nechtěla mluvčí Gilead Sciences sdělit.

Reklama

Související témata:
Tomáš Cihlář

Doporučované