Hlavní obsah

Proti rakovině infuze s viry. Britové zkoušejí novou léčbu agresivních nádorů

Nádory na mozku lze léčit skrze stimulaci imunity viryVideo: AP

 

Reklama

Zjištění lékařů z univezity v Leedsu přispěla k prokázání efektivity imunoterapie, která je stále častěji součástí léčby některých typů rakoviny. Možnosti léčby agresivních nádorů na mozku jsou jinak limitované.

Článek

Pacienty s nádory mozku lze léčit pomocí stimulace jejich imunitního systému viry. Ty mají být podávány pomocí infuze přímo do jejich krevního oběhu. S těmito zjištěními přišli lékaři z univerzity v Leedsu a publikovali je v odborném žurnálu Science Translational Medicine.

„Přítomnost rakoviny v mozku otupuje imunitní systém,” říká Susan Shortová, onkoložka z univerzity v Leedsu, která vedla klinický test. Její kolega z projektu Alan Melcher z Institute of Cancer Research dále dodává, že imunitní systém obtížně vyhledá rakovinu mimo jiné proto, že zhoubné buňky jsou podobné těm zdravým. „Imunitní systém je ale velmi dobrý v reagování na viry,“ dodává.

Klinického testu se zúčastnilo devět lidí, kterým doktoři před chirurgickým odstraněním části mozku aplikovali viry. Po operaci výzkumný tým analyzoval známky imunitní reakce a dospěl k názoru, že u všech devíti pacientů virus stimuloval imunitní systém. Začal útočit na nádory, a to i ty uložené hluboko v mozku. Pro kontrolu použili vědci tkáň lidí, kteří prošli operací, ale ne virovou terapií.

Přítomnost virů nezpůsobila pacientům horší vedlejší účinky než příznaky klasické chřipky.

Hlavním průlomem této studie bylo zjištění, že viry můžou projít hematoencefalickou bariérou, což je membrána, která zabraňuje mnoha látkám projít do mozku skrze krevní oběh. Bez této možnosti by lékaři museli aplikovat virus přímo do mozku, což je náročný postup, který nejde provádět pravidelně.

Na základě úspěchu v prvotním testu probíhá další výzkum ve větším měřítku. Lékaři nyní chtějí zjistit, jaké výsledky má používání viru v kombinaci se standardní chemoterapií a radioterapií, které následují po odstranění nádoru.

Práce je jedním z čím dál většího počtu důkazů o efektivitě imunoterapie, která je nyní stále častěji součástí léčby některých typů rakoviny. „Dlouhou dobu tady nebylo moc nových pokrokových metod, které bychom mohli nabídnout pacientům, ale výzkum, který se děje na univerzitě v Leedsu i jinde, přinesl nový přístup,“ míní Shortová. Možnosti léčby nádorů na mozku jsou jinak limitované.

Reklama

Doporučované