Hlavní obsah

Proti trafikám bojovali. Nyní ANO dohaduje pro svého exposlance post v NKÚ

Hnutí ANO dohodlo svému poslanci post v NKÚ.

 

Reklama

Členem NKÚ se má stát bývalý poslanec ANO Roman Procházka, který se letos do Sněmovny nedostal.

Článek

Jedním z hesel, jimiž vyhrálo hnutí ANO volby, byl boj proti politickým trafikám a dohodám. Nyní se takového politického obchodu s umístěním svého politika účastní.

Členem kolegia NKÚ se má totiž stát bývalý poslanec ANO Roman Procházka, který se letos do Sněmovny nedostal, a jeho podpora má být vyměněna za podporu poslanců ANO jinému kandidátovi.

Členy do kolegia NKÚ totiž navrhuje jeho prezident, ale schvaluje je Sněmovna. A s šéfem NKÚ Miloslavem Kalou se hnutí ANO dohodlo, že navrhne právě Romana Procházku. Za to ANO podpoří Jana Kinšta, jehož Kala už třikrát marně navrhoval.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek vyjednávání kolem kolegia potvrdil.

„Je pravda, že jsem jednal v posledních dnech dvakrát s panem prezidentem Kalou, protože naše hnutí má největší poslanecký klub. Pan Kala navrhoval několik kandidátů, kteří neprošli. Poprosil jsem pana Kalu, zda by nenavrhl našeho bývalého poslance, který si myslím, že je vhodný pro tuto funkci,” uvedl pro Seznam Faltýnek.

Nejvyšší kontrolní úřad prověřuje, jak stát hospodaří s majetkem. Volební období patnáctičlenného kolegia je nepřetržité, ve funkci je každý člen až do pětašedesáti let. Příjem členů kolegia činí přes sedmdesát tisíc korun měsíčně.

I proto se Nejvyšší kontrolní úřad často stává místem, kam strany své bývalé poslance už v minulosti posílaly.

Reklama

Doporučované