Hlavní obsah

Proti Trumpovi se obracejí vlastní lidé. Patřím k odporu uvnitř Bílého domu, píše pro NYT anonymní člen administrativy

Anonymní vládní zdroj popsal pro NYT situaci v Bílém domě.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Anonymní text od člena či členky Trumpovy administrativy ukazuje, jak hluboko sahají personální neshody uvnitř Bílého domu. Podle mnohých představitelů vlády je Trump nekompetentní a zbrklý, píše neznámý autor komentáře.

Článek

Prezident Spojených států amerických Donald Trump zřejmě čelí opozici ve vlastních řadách. Vyplývá to z komentáře v nejnovějším vydání deníku New York Times. V něm jeden z předních vládních představitelů anonymně přiznává, že je součástí „odporu“ uvnitř Trumpovy administrativy.

Se stejně smýšlejícími kolegy údajně pracuje pro prezidenta, snaží se však hatit nejškodlivější části jeho agendy. Prezidentovo jednání podle něj podrývá demokratické instituce v zemi a je v rozporu s hodnotami republikánské strany. Kritizuje také jeho vystupování proti americkému tisku. Odvolává se naopak na morální poselství nedávno zesnulého senátora Johna McCaina.

Prezident Trump zveřejnění nepodepsaného příspěvku označil za „opravdovou hanebnost" a jeho autora za „zbabělého". „Nemají rádi Donalda Trumpa a já nemám rád je," uvedl šéf Bílého domu na adresu deníku NYT. „VELEZRADA?" napsal krátce poté na Twitteru. Zda tweet odkazuje na článek v NYT, ale zatím není jasné.

„Existuje skutečně takzvaný ‚vysoce postavený vládní úředník', nebo je to jen selhávající New York Times se svým dalším vymyšleným zdrojem? Pokud skutečně ta zbabělá anonymní osoba existuje, Times ji/jej musí okamžitě vydat vládě za účelem národní bezpečnosti," dodal prezident v dalším příspěvku na Twitteru. Ve třetím tweetu napsal, že vysušuje bažinu a bažina se pokouší klást odpor. „Nebojte se, vyhrajeme!" dodal.

Úspěch prezidentovi navzdory

„Jsem součástí odporu uvnitř Trumpovy administrativy,“ zní titulek názorového článku zveřejněného v prestižním americkém deníku. „Pracuji pro prezidenta, ale jako stejně smýšlející kolegové jsem přísahal, že budu hatit části jeho agendy a jeho nejhorší sklony,“ napsal anonymní autor. Zároveň zdůraznil, že není levicový a přeje si, aby současná vláda měla úspěch.

Kořeny současného problému podle autora příspěvku tkví v Trumpově „amorálnosti“ a „impulzivním“ způsobu vedení. „V rámci administrativy funguje tichý odpor lidí, kteří se rozhodli postavit svou zemi na první místo,“ stojí v závěru názorového článku.

„Nechápejte mě špatně. Jsou tu i světlé stránky, které kvůli negativnímu mediálnímu pokrytí nejsou vidět: efektivní deregulace, přelomová daňová reforma, robustnější armáda a další. Tyto úspěchy však přišly navzdory - ne díky - prezidentově způsobu vedení, který je impulzivní, nepřátelský, malicherný a neefektivní,“ stojí v anonymním komentáři.

Dvojí zahraniční politika

Výsledkem Trumpova zbrklého způsobu vládnutí je tak podle vládního „renegáta“ dvojí směřování americké politiky, což se odráží například na diplomacii Spojených států.

V soukromí i na veřejnosti Trump údajně vyjadřuje náklonnost pro autokraty a diktátory, jakými jsou například ruský prezident Vladimir Putin či severokorejský vůdce Kim Čong-un, a zároveň nerespektuje partnerství s tradičními spojenci země.

Zbytek administrativy však stáčí kormidlo americké diplomacie opačným směrem. Jako příklad uvádí anonym Trumpův přístup ke kauze otravy ruského exšpiona Sergeje Skripala ve Velké Británii.

Trump se prý zdráhal z USA vyhostit mnoho ruských špionů jako trest za otravu na území Spojeného království a „týdny“ si stěžoval na to, že byl dotlačen k další konfrontaci s Ruskem. Stejně tak vyjádřil nespokojenost se sankcemi směřovanými na Ruskou federaci. Trumpův tým pro národní bezpečnost však usiloval o to, především dohnat Rusko k zodpovědnosti.

Podobný způsob vedení se pak odráží prakticky ve všech vládních úřadech, jejichž vedení se údajně snaží svou práci především „izolovat od Trumpových rozmarů“.

Názorový článek vyšel krátce poté, co se v médiích začaly objevovat útržky z knihy popisující dění v zákulisí Trumpova Bílého domu. Vlivný novinář Bob Woodward, který stál také za odhalením kauzy Watergate, v ní popisuje, jak například někteří členové vlády před Trumpem schovávali důležité dokumenty, aby je nemohl podepsat. Ministr obrany James Mattis měl například zcela ignorovat Trumpovo rozhodnutí nechat zabít syrského diktátora Bašára Asada.

Pompeo i Pence popřeli, že stojí za článkem

K článku se začali vyjadřovat i Trumpovi politici. Ministr zahraničí USA Pompeo veřejnost ujistil, že on autorem anonymního článku není. „Není můj," řekl během návštěvy v Indii.

Na Twitteru pozorovatelé hojně debatují o častém používání slova „lodestar", v překladu vůdčí vzor, který se údajně často vyskytuje v projevech viceprezidenta Mikea Penceho. „Mohl by být anonymem někdo z Penceova okruhu?" táže se AP. Jiní se zase domnívají, že ke slovu „lodestar" se mohl autor uchýlit právě s cílem zmást veřejnost. Sám Pence popřel, že by článek napsal.

Šéf diplomacie Pompeo, který byl dříve šéfem CIA, tedy Ústřední zpravodajské služby, ostře odsoudil NYT za otištění textu. Pokud by byl pravdivý, list by nesáhl k otištění článku užívajícího pro všechno podle něj roztrpčená a zavádějící slova špatného herce.

To, že deník NYT publikoval anonymní článek, je podle redakce ojedinělý krok. Podle vedení listu je však anonymita autora jediný způsob, jak přinést čtenářům „důležitou perspektivu“ na věc.

Reklama

Doporučované