Hlavní obsah

Protidrogová politika má přejít pod Vojtěchův resort. Je to hazard s lidskými životy, varují odborníci

Protidrogová politika má přejít pod Vojtěchův resort. Je to hazard s lidskými životy, varují odborníci.Video: Šárka Kabátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš versus poskytovatelé služeb, kteří nabízejí pomoc závislým. Spor se rozhořel poté, co předseda vlády přišel s nápadem přesunout protidrogovou politiku z Úřadu vlády na Ministerstvo zdravotnictví. Ten samý návrh přitom ještě před rokem zamítl s tím, že by to mohlo boj proti drogám oslabit.

Článek

Desítky organizací a odborníků, které se zabývají politikou drog a závislostí, zveřejnily otevřenou výzvu „Neberte drogy… z Úřadu vlády!“, která apeluje na vládu České republiky, ať odmítne přesun protidrogové politiky pod Ministerstvo zdravotnictví. Vzhledem k přístupu resortu k drogám jde podle nich o riskantní krok.

„Tímto krokem dojde nenávratně ke zničení funkční české protidrogové politiky založené na principu harm reduction, která je celosvětově udávaná za vzor v přístupu k závislostem. Ministerstvo zdravotnictví je navíc dlouhodobě nejslabším rezortem a na příkladu realizace potřebných opatření v oblasti alkoholu a tabáku prokazuje, že téma závislostí není schopno adekvátně řešit,“ píše v dopise Asociace nestátních organizací.

Odborníci se dopisem obracejí na všechny členy vlády a příslušného poradního orgánu, tedy Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Společně je žádají, aby se zasadili o neschválení tohoto přesunu. S žádostí o osobní jednání se odborníci také obrátili přímo na Andreje Babiše.

S tímto nápadem totiž přišel premiér podle kritiků utajeně, bez jakéhokoliv projednání s odbornou veřejností či s Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Přesun má vláda posvětit patrně příští týden.

Rizika i pro zdravou populaci

Podle Josefa Šedivého, vedoucího Drogového informačního centra Sananim, se drogová problematika dotýká hned několika resortů naráz a přenést agendu na jediný z nich je nebezpečné. Kvůli přesunu lze podle něj očekávat nárůst nebezpečí přenosu HIV a žloutenky, protože uživatelům nebude dodáno několik set tisíc čistých a bezpečných injekčních stříkaček.

„Zhorší se také kriminalita, protože několik stovek lidí nebude moci vstoupit do substituční léčby. Jsou to lidé, kteří se chtějí léčit, ale nebudou mít kde – budou si ale muset opatřit tisícikorunové částky denně na denní dávku drogy od pouličního dealera jiným, často nelegálním způsobem. Na toto ministerstvo má přejít celá agenda protidrogové politiky? To je absurdní, je to hazardování s lidskými životy,“ uvedla pro Seznam předsedkyně rady Asociace nestátních organizací Helena Rampachová.

„Pokud Andrej Babiš přesun nezastaví, zapsal by se tímto krokem do historie jako premiér, který zničil českou funkční protidrogovou politiku. Proto se obracíme i na vicepremiéra Jana Hamáčka, aby se jako koaliční strana, vládnoucí s ANO, proti tomuto kroku vymezili a požadovali zachování této agendy na Úřadu vlády,” uvedl v prohlášení Matěj Hollan z pozice ředitele Asociace nestátních organizací.

Podle Úřadu vlády vychází návrh na přesun protidrogové agendy pod Ministerstvo zdravotnictví z dlouhodobé strategie vlády. Ministerstvo zdravotnictví se ale kritice vyhýbá. „Určitě k tomu jsme kompenetentní,“ sdělil Seznamu ministr Adam Vojtěch.

Reklama

Doporučované