Hlavní obsah

Protidrogová strategie OSN selhává. Počet úmrtí v souvislosti s drogami stoupl o 145 procent

Protidrogová strategie OSN je podle kritiků neúspěšná.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Protidrogová strategie Organizace spojených národů se za posledních deset let ukázala jako neúspěšná. Tvrdí to alespoň zpráva celosvětové sítě nevládních organizací, které se zaměřují na monitoring obchodu s drogami, International Drug Policy Consortium (IDPC). Ta vyzvala OSN k zásadnímu přehodnocení globální politiky v oblasti protiprávních narkotik.

Článek

Mezinárodní sdružení protidrogových nevládních organizací IDPC kritizuje protidrogovou strategii OSN, označuje ji jako neúspěšnou. Podle IDPC neomezila množství drog ve světě ani obchod s nimi – měla ale negativní dopad na dodržování lidských práv, zdraví či bezpečnost. „Naše zpráva je jen dalším hřebíčkem do rakve války s drogami. Fakt, že vlády a OSN nedokážou správně vyhodnotit dopad protidrogové politiky ražené v posledních deseti letech, je depresivně nepřekvapující,“ uvedla pro CNN ředitelka IDPC Ann Fordhamová.

Podle zprávy se počet úmrtí souvisejících s drogami v posledním desetiletí zvýšil o celých 145 procent, přičemž ve Spojených státech bylo v roce 2017 více než 71 tisíc úmrtí způsobeno předávkováním. Zároveň v posledních deseti letech bylo celosvětově popraveno kolem 4 tisíc lidí za drogové delikty. Vážná je z tohoto pohledu situace hlavně na Filipínách, kde prezident Rodrigo Duterte vede velmi brutální protidrogovou válku. Represím a svévolným akcím už padlo za oběť zhruba 27 tisíc lidí, často bez řádného soudu.

IDPC tak nabádá OSN, aby projednala novou protidrogovou strategii na summitu, který se uskuteční v březnu příštího roku ve Vídni.

Organizace spojených národů se ke kritice ze strany nevládních organizací zatím nevyjádřila. „S největší pravděpodobností bude OSN pokračovat v příštím desetiletí ve stejné protidrogové politice. To by znamenalo hrubé zanedbání povinností a recept na další krveprolití ve jménu drogové kontroly,” myslí si Ann Fordhamová.

Kromě rostoucího násilí vedla nynější politika v boji proti drogám k masovému věznění. Zpráva IDPC uvádí, že jeden z pěti vězňů je v současné době zavřen za drogové přestupky. Mnozí z nich jsou pak obviněni z nelegálního vlastnictví drog pro osobní potřebu.

Reklama

Doporučované