Hlavní obsah

Protikorupční hnutí? Spíš profikorupční, reaguje opozice na kauzu Faltýnek

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

Reklama

Opoziční politici reagují na informace, které unikly ze ztracených deníků Jaroslava Faltýnka. Předseda poslaneckého klubu ANO by podle nich měl z politiky odejít.

Článek

Opoziční poslanci budou chtít ve Sněmovně slyšet vysvětlení informací o šéfovi poslaneckého klubu ANO Jaroslavu Faltýnkovi, které v úterý přinesly Seznam Zprávy.

Redakce získala Faltýnkovy rukou psané poznámky, ve kterých si zaznamenával detaily k veřejným zakázkám nebo lobbingu za dotace.

Vyplývá z nich například, jak se Faltýnek pokoušel u představitelů Ministerstva školství získat dotace pro svého souseda z Prostějova a sportovního bosse Miroslava Černoška. Nebo jak si zaznamenal postup při vzniku firmy, jejíž akcie chtěl s největší pravděpodobností skrytě vlastnit.

Významný muž hnutí ANO Andreje Babiše a šéf jeho poslaneckého klubu Faltýnek by měl podle opozičních poslanců odejít z politiky.

„Budu se na to ptát ve Sněmovně. Ale neočekávám, že bychom tentokrát dostali uspokojivé odpovědi,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala.

Podle něj kauzy Jaroslava Faltýnka plní mediální prostor s železnou pravidelností. „Vždy je s podporou svého šéfa Andreje Babiše spolehlivě ustál. A vždy souvisí s tím, že ANO jako protikorupční hnutí rezignovalo na předponu ‚proti‘ a dovedlo klientelistické mechanismy k dokonalosti,“ míní předseda ODS Petr Fiala.

Pekarová: Efko je typický kmotr

„Ve skutečnosti je hnutí ANO spíš profikorupční než protikorupční,“ glosovala pro Seznam Zprávy předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „U pana Faltýnka zvaného Efko mě to absolutně nepřekvapilo. Pravá ruka premiéra Babiše je příkladem typického kmotra. Pan Faltýnek nemá v politice co dělat,“ dodává Pekarová Adamová.

„Za mě je propojení politiky a byznysu, lépe řečeno zneužívání politiky k soukromým kšeftům, nepřijatelné. Za mě by měl opustit politiku,“ míní předseda hnutí STAN Vít Rakušan a upozorňuje, že Faltýnek jako nejbližší spolupracovník Andreje Babiše reprezentuje hnutí ANO. „Teď už je snad jasné, kdo tady léta káže vodu a pije sakra drahé víno.“

Faltýnek by měl skončit i podle poslance TOP 09 Jana Jakoba. „Zatímco obyčejné lidi si kupovali drobnými ze státního, pro sebe si domlouvali dotace a kšefty v řádu desítek milionů. Hnutí ANO skončí v propadlišti dějin po volbách, Faltýnek by měl skončit ihned,“ uvedl.

„Premiérovi se rozpadá jeho ‚protikorupční‘ hnutí pod rukama. Další kauzu má na svědomí druhý muž hnutí ANO Faltýnek. Ten se stará především o to, jak rozšířit svůj byznys. Ano, po volbách bude líp, až tam tahle parta už nebude,“ napsal na Twitter europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

Předseda hnutí SPD Tomio Okamura Seznam Zprávám napsal, že jestli jsou nějaká podezření z porušení zákona, věc by měla prověřit policie a i ta by měla udělat závěry.

Reklama

Doporučované