Hlavní obsah
Online

Všichni, kdo se ochomýtnou kolem prezidenta, jsou prašiví? Babiš uvedl nové ministry do úřadu

Ceremoniál uvedení nových ministrů do funkce na Pražském hradě.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš uvedl Marii Benešovou, Karla Havlíčka a Vladimíra Kremlíka do úřadu. Nastupující ministryně spravedlnosti řekla, že žádné personální změny ve svém resortu nechystá.

Článek

Vláda Andreje Babiše zažívá první výrazné personální změny. Prezident Miloš Zeman přijal demise ministrů dopravy Dana Ťoka a spravedlnosti Jana Kněžínka a odvolal ministryni průmyslu Martu Novákovou (všichni za ANO) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) z funkce vicepremiéra.

Kandidáti na ministry spravedlnosti, průmyslu a dopravy dorazili za Milošem Zemanem na Hrad, kde je prezident oficiálně jmenoval. Zeman přijal i rezignaci Richarda Brabce na funkci vicepremiéra, nahradil ho Karel Havlíček s Alenou Schillerovou.

„Největším nedostatkem soudního systému je bezpochyby pomalost soudního řízení,“ řekl Zeman nastupující ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Prezident doporučil Benešové pracovat na zrychlení soudních procesů. „Za každým nedostatkem je třeba vidět člověka,“ dodal Zeman.

Nového ministra průmyslu Zeman pochválil za podporu jaderné energetiky. „Poté, co minulý tendr na dostavbu dvou bloků Temelína skončil naprostou ostudou kvůli mizerné organizační přípravě, nyní pod vaším vedením a za spolupráce s panem Mílem se jistě podaří, aby tento tendr skončil úspěšně,“ řekl Zeman Karlu Havlíčkovi.

„Vážený pane ministře dopravy, nedávno jsem viděl takové hezké billboardy, na kterých bylo napsáno ‚Dálnice, dálnice, dálnice’,” řekl Zeman nastupujícímu ministrovi dopravy Vladimíru Kremlíkovi. „No, tak já bych si přál, aby tento nápis slezl z těch billboardů na zem a aby se konečně dálnice stavěly alespoň takovým tempem, jako například v sousedním Polsku.“

Ceremoniál jmenování ministrů proběhl dvě hodiny po poledni. Rovnou z Hradu zamířil premiér Andrej Babiš s novou ministryní Benešovou na Ministerstvo spravedlnosti, kde jí agendu předal končící Kněžínek. Babiš se rozhodl asistovat také na ministerstvech průmyslu a dopravy.

Brabce ve funkci vicepremiéra nahradí Karel Havlíček a ministryně financí Alena Schillerová. Havlíček bude místopředsedou vlády pro hospodářství, Schillerová pro ekonomiku a finance. Kabinet tak bude mít tři místopředsedy, prvním zůstává ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Proti jmenování nové ministryně spravedlnosti demonstrovaly v pondělí večer tisíce lidí v desítkách měst. Organizátoři akcí slíbili, že pokud se Marie Benešová stane ministryní spravedlnosti, vyjdou do ulic za týden znovu.

  • Havlíček převzal Ministerstvo průmyslu po Novákové

    Nastupujícího ministra uvedl do úřadu premiér Andrej Babiš.Video: Seznam Zprávy

    Havlíček zopakoval, že mezi jeho priority na Ministerstvu průmyslu patří příprava energetické a průmyslové koncepce, zjednodušení podnikatelské podpory nebo zavedení nástrojů inovační strategie. Zmínil mimo jiné také provázání služeb státních agentur CzechInvest, CzechTrade a CzechTourism a jejich umístění do jedné budovy.

  • Kremlík převzal Ministerstvo dopravy

    Vladimír Kremlík byl uveden do funkce ministra dopravy.Video: Seznam Zprávy

    Prioritou nového ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by mělo být urychlení výstavby dopravní infrastruktury, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) po uvedení nového ministra do úřadu. Kremlíkovi doporučil, aby se zaměřil na legislativní změny, které stavby usnadní. Mezi další cíle Babiš zařadil transformaci úřadů podřízených ministerstvu nebo zefektivnění řízení provozu na dálnicích.

  • Babiš uvedl Benešovou do úřadu ministryně spravedlnosti

    Benešová ve funkci vystřídala Jana Kněžínka (za ANO).Video: Seznam Zprávy

    „Tady žádné ohrožení justice není, jsou to vymyšlené věci,“ řekl Babiš ke jmenování Benešové. „Není pravda, že by mi paní Benešovou doporučil prezident, dozvěděl se to ode mě,” dodal. Benešová podle něj jasně deklarovala, že se nechystá navrhovat konec nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

  • Zeman na Hradě jmenoval nové ministry

    Ceremoniál na Pražském hradě.Video: ČTK

    „Největším nedostatkem soudního systému je bezpochyby pomalost soudního řízení,“ řekl Zeman nastupující ministryni spravedlnosti Benešové. Prezident doporučil Benešové pracovat na zrychlení soudních procesů. „Za každým nedostatkem je třeba vidět člověka,“ dodal Zeman.

    Nového ministra průmyslu Zeman pochválil za podporu jaderné energetiky. „Poté co minulý tendr na dostavbu dvou bloků Temelína skončil naprostou ostudou díky mizerné organizační přípravě, nyní pod vaším vedením a za spolupráce s panem Mílem se jistě podaří, aby tento tendr skončil úspěšně,“ řekl Zeman Havlíčkovi.

    „Vážený pane ministře dopravy, nedávno jsem viděl takové hezké billboardy, na kterých bylo napsáno Dálnice, dálnice, dálnice,” řekl Zeman. „No, tak já bych si přál, aby tento nápis slezl z těch billboardů na zem a aby se konečně dálnice stavěly alespoň takovým tempem jako například v sousedním Polsku.“

  • Byla to politická akce. Je to projev svobody a demokracie, já to respektuji, říká o demonstraci proti Benešové premiér Babiš

    Andrej Babiš o demonstraci a jmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

  • Benešová pracovala pro mafiánské Palermo, říká garant Rekonstrukce státu

    Tisková konference Rekonstrukce státu ke jmenování Benešové ministryní spravedlnosti.Video: Seznam Zprávy

    „Když Andrej Babiš zdůvodnil výběr paní Benešové tím, že chce posílit boj proti korupci, tak se přiznám, že jsme byli v šoku,“ řekl na tiskové konferenci protikorupčních neziskových organizací Pavel Franc z Rekonstrukce státu. „Paní Benešová bojovala proti těm, kteří bojovali proti korupci,“ dodal.

  • Výzva s Mikulášem Minářem

    Vysokoškolský student Mikuláš Minář stojí v čele spolku Milion chvilek pro demokracii, který už více než rok organizuje petice a demonstrace proti premiérovi. Jak budou protesty pokračovat, poté co dnes prezident jmenuje ministryní spravedlnosti Marii Benešovou, kterou demonstranti podezírají z toho, že má za úkol zastavit Babišův problém s Čapím hnízdem, se dozvíte v rozhovoru.

    Výzva s Mikulášem Minářem.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

  • Speciál Seznamu k protestům proti změnám v justici

    Ve více než stovce míst se v pondělí konaly protesty proti Andreji Babišovi a jeho jmenování Marie Benešové do funkce ministryně spravedlnosti. Jak demonstrace probíhaly, se podívejte v našem speciálním vysílání.

    Speciál Seznamu k pochodu za nezávislost justice.Video: Seznam

  • Prezident Zeman přijal demise ministrů

    Prezident Miloš Zeman dnes přijal demise ministrů dopravy Dana Ťoka a spravedlnosti Jana Kněžínka, odvolal ministryni průmyslu Martu Novákovou (všichni za ANO) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) z funkce vicepremiéra. Informoval o tom mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Odpoledne Zeman jmenuje na Pražském hradě jejich nástupce.

Reklama

Hlavní zprávy