Hlavní obsah

Protikuřácký zákon je podle Zemana nesmyslný. Kuřte až od 27 let

Prezident Zeman považuje protikuřácký zákon za nesmyslný.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Byl bych ve střetu zájmů, kdybych protikuřácký zákon vetoval, prohlásil prezident Miloš Zeman. Předkladatelé zákona i odborníci ale přísnější pravidla vítají.

Článek

Prezident Miloš Zeman patří k nejznámějším českým kuřákům. Mezi jeho bonmoty patří i výrok, kdy dětem doporučil, aby s kouřením počkaly do 27 let a pak kouřily jako on - bez rizika.

Protikuřácký zákon, který minulý týden schválila Sněmovna, ho nejspíš omezí jen velmi málo, pokud vůbec. Zákaz kouření na pracovištích, který platí už v původním zákonu, prezident ignoruje na Pražském hradě i často při výjezdech do krajů.

Ve speciálním studiu Seznam Zprávy o protikuřáckém zákonu hovořili například původní předkladatel zákona, bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, dále kožní lékař Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger nebo viceprezident Asociace hotelů a restaurací Pavel Hlinka.

Kuřácké historky s prezidentem Milošem Zemanem doplnil reportér Seznamu Václav Dolejší.

„Protikuřácký zákon je podle mého názoru naprostý nesmysl. A já ho nebudu vetovat jenom proto, že jsem sám kuřák. A byl bych tedy v konfliktu zájmů,“ řekl prezident v neděli v rozhovoru pro Frekvenci 1.

V pátek poslanci schválili zákon, který zakazuje kouření v restauracích od konce května 2017. Zeman normu přirovnal k totalitě a dodal, že je pro oddělené kuřácké a nekuřácké prostory.

Zákaz by se měl podle prezidenta vztahovat jen na prostory, kde je s kuřákem v uzavřeném prostoru dítě, tedy třeba v autě. Takové omezení ale poslanci neschválili.

Kde si kuřáci od května 2017 zapálí a kde už ne? Pusťte si náš přehled:

Kde si kuřáci od května 2017 ještě zapálí a kde už ne?Video: Pavel Cyprich

Reklama

Doporučované