Hlavní obsah

Protilátky z lamy se osvědčují. Mohl by z nich být nosní sprej proti covidu

Foto: Profimedia.cz

Fotografie lamy ze zoo Pairi Daiza v belgickém městě Brugelette (ilustrační fotografie).

Reklama

Raná fáze testů účinnosti protilátek z lamy Fifi proti covidu-19 hlásí úspěch. Vědci mluví o „fantastickém“ potenciálu, informuje o tom BBC.

Článek

Lék vyrobený z protilátek, které si lama Fifi vytvořila podle britských vědců v rané fázi laboratorních testů, prokázal „významný potenciál“. Profesor James Naismith, jenž vede výzkumný tým a Institut Rosalindy Franklinové, výsledky popsal jako „fantasticky vzrušující“.

BBC píše, že podle britské vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) jde zatím o jednu z „nejefektivnějších látek proti viru SARS-CoV-2“, která byla dosud testována.

Podle vědců protilátky získané z reakce imunitního systému lamy reagují na nový koronavirus obzvlášť dobře. Jejich funkci přirovnali ke „vztyčení červené vlajky“ po rozpoznání viru, přičemž po jeho označení následuje aktivace vlastního imunitního systému infikovaného jedince, který virus zničí.

Tým podle BBC nejprve Fifi vpíchl neinfekční části virového proteinu, čímž stimuloval její imunitní systém. Ze vzorku její krve pak vědci vyselektovali ty nejsilnější fragmenty protilátek a naučili se je vyrábět a dostat do podoby snadno aplikovaného nosního spreje.

Nezaujaté hodnocení očima odborníka, který se na výzkumu nepodílel, poskytla BBC imunoložka Sheena Cruickshanková z University of Manchester, podle níž jsou výsledky „vzrušující, ale stále pořád dost předběžné“.

Než se bude moct testovat na lidech, bude podle ní potřeba víc dat o účinnosti i bezpečnosti látky. „Je to nicméně velmi slibné a skutečnost, že by látka mohla být levná a se snadnou aplikací, je další plus. Covid-19 tu s námi bohužel ještě nějakou dobu bude, takže nové léky budou potřeba,“ řekla odbornice.

Naismithův tým výsledky výzkumu publikoval v žurnálu Nature Communicatons.

Reklama

Související témata:

Doporučované