Hlavní obsah

Protipovodňový polder na Chrudimsku pohltí rekreační chaty i dětský tábor

Foto: Povodí Labe

Povodí Labe získalo pravomocné stavební povolení na stavbu polderu Kutřín na Chrudimsku. Stavět se má začít příští rok.

Reklama

Suchý polder Kutřín na Chrudimsku, o který Povodí Labe usiluje už od roku 2010, začne příští rok růst. Podnik na polder, což je, zjednodušeně řečeno, prázdná nádrž s hrází, která je připravena zachytit mimořádné srážky, získal pravomocné stavební povolení. Proti výstavbě polderu byli místní obyvatelé, kteří se zasazovali spíše za vybudování přehradní nádrže. Avšak neuspěli, stavět se má začít už příští rok.

Článek

Suchá retenční nádrž Kutřín bude prvkem systému protipovodňové ochrany v povodí řeky Novohradky, jejímž přítokem je řeka Krounka. Cílem stavby je zadržení povodňové vlny do doby, než záplavy na Novohradce odezní. Obyvatelé okolí s vybudováním polderu nesouhlasili. „Chtěli jsme vodní nádrž, nikoli suchý polder. Povolení je však pravomocné a nikdo s tím už nic nenadělá,“ říká Milada Drahošová, starostka obce Perálec, pod níž Kutřín spadá. Budoucí polder pohltí několik rekreačních chat i dětský tábor, které muselo Povodí Labe vykoupit.

„Polder Kutřín je v Zásadách územního rozvoje Pardubického kraje vymezen jako veřejně prospěšná stavba a je také prioritou státního podniku i obyvatel chráněných obcí,“ vysvětluje mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Výstavba polderu by měla stát zhruba 460 milionů korun a Povodí chce na jeho částečné financování využít dotaci Ministerstva zemědělství na projekty prevence před povodněmi.

Povodí Labe připravuje výstavbu polderu už od roku 2010. Stavební práce by měly začít příští rok. Polder má tvořit 18 metrů vysoká a 135 metrů dlouhá hráz, která dokáže pojmout 48 milionů hektolitrů vody.

Reklama

Doporučované