Hlavní obsah

Protirežimní novinář zmizel po návštěvě saúdského konzulátu

Džamál Chášakdží zmizel po návštěvě saúdského konzulátu v Istanbulu.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Kritik korunního prince Salmána měl být podle zjištění turecké policie zavražděn přímo v budově saúdského konzulátu v Istanbulu. Džamál Chášakdží si tam přišel vyřídit dokumenty, chystal se ženit.

Článek

Turecká policie se domnívá, že saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího, který se pohřešuje od úterní návštěvy konzulátu Saúdské Arábie v Istanbulu, na zastupitelském úřadu zavraždili.

S odvoláním na zdroj blízký turecké vládě o tom dnes informovala agentura AFP. Turecká prokuratura v sobotu oznámila, že zmizení novináře začala vyšetřovat. Rijád trvá na tom, že Chášakdží konzulát opustil.

„Policie se na základě prvotního vyhodnocení domnívá, že byl novinář na konzulátu zabit skupinou, která do Istanbulu zvlášť kvůli tomu přijela a vrátila se do vlasti týž den,“ uvedl zdroj agentury AFP. Podle zdroje agentury AP, který rovněž hovoří o „předem naplánované vraždě“ Chášakdžího, bylo tělo novináře z konzulátu ihned po činu odvezeno.

Turecká policie už dříve uvedla, že skupina občanů Saúdské Arábie do budovy konzulátu své země v Istanbulu vstoupila v době, kdy se v ní nacházel i Chášakdží, který si tam chtěl vyřídit doklady potřebné k uzavření sňatku. Opoziční novinář podle turecké policie nikdy zastupitelský úřad neopustil.

Skupina patnácti Saúdských Arabů, mezi nimiž byly i „úřední osoby“, do Istanbulu přiletěla dvěma letadly v úterý a týž den se vrátila do vlasti, uvedla policie podle turecké státní agentury Anadolu.

Chášakdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová v reakci na zprávy o novinářově smrti na Twitteru napsala, že nevěří, že byl zabit.

Svého času populární televizní komentátor Chášakdží od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály i novináře. Ve svých komentářích kritizoval i korunního prince Muhammada bin Salmána za to, že sice propaguje reformy, ale nepřipouští žádnou debatu o nich. Předmětem jeho kritiky byla i účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu či politika Rijádu vůči Kataru.

Saúdská Arábie trvá na tom, že Chášakdží budovu opustil. Korunní princ Muhammad bin Salmán v sobotu řekl, že umožní Turecku konzulát v Istanbulu prohledat. „Nemáme co skrývat,“ prohlásil.

Reklama

Doporučované