Hlavní obsah

Protivirová opatření stála moravskoslezské firmy už desítky milionů

Foto: Grafton Recruitment

V době předcovidové se roušky nebo respirátory používaly jen na některých pracovištích.

Reklama

Na ochranné prostředky a další protikoronavirová opatření vydaly firmy v Moravskoslezském kraji desítky milionů korun.

Článek

Povinné nošení chirurgických roušek nebo respirátorů na pracovištích nařídila ode dneška vláda. Výjimku mají lidé, kteří jsou v místnosti sami nebo pracují z domova. Ochranu nosu a úst musí pracovníkům zajistit zaměstnavatel.

Automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku jen za roušky a respirátory pro zaměstnance vydala už přes pět milionů korun. Firma nařídila svým zaměstnancům nošení roušek už v září a rozdává jim čtyři roušky na směnu. Celkové náklady na proticovidová opatření jsou podle sdělení automobilky v desítkách milionů.

Mluvčí Třineckých železáren Petra Macková Jurásková řekla, že ochranné pomůcky, dezinfekce a další opatření už podnik přišly přibližně na deset milionů korun. Připomněla, že v huti se povinnost nosit ochranné prostředky dýchacích cest nevztahuje na zaměstnance při výkonu práce s rizikem zátěže teplem nebo tam, kde je zaměstnanec zcela sám. To se týká například jeřábníků. Aktuálně je ze 7000 zaměstnanců podniku pozitivně testovaných na covid 68 pracovníků.

„Zaměstnancům poskytujeme ochranné pomůcky, roušky a respirátory. Jen v poslední době jsme pro zaměstnance nakoupili jako ochranu před koronavirem 600 000 roušek a 60 000 respirátorů,“ řekla Barbora Černá Dvořáková, mluvčí hutního podniku Liberty Ostrava. Podnik své zaměstnance testuje od října, aby včas odhalil možné přenosy nákazy a zamezil tak negativním dopadům na výrobu. V současnosti eviduje 0,74 procenta aktivních případů.

Státní podnik Diamo poskytuje lidem na běžných pracovištích roušky, ale zaměstnanci dostali i respirátory FFP2. Ty se používají a budou používat například v dolech. „Respirátorů a roušek máme zatím dostatek a další větší množství s dodáním v pravidelných intervalech budeme v nejbližších dnech objednávat,“ uvedla mluvčí Jana Dronská.

Reklama

Doporučované