Hlavní obsah

Protivládní protesty ve Venezuele si vyžádaly nejméně čtyři oběti. Demonstranti zapálili sochu bývalého prezidenta

V obci San Félix demonstranti zapálili sochu exprezidenta Huga Cháveze.Video: AP

 

Reklama

Část Venezuelanů protestuje proti vládě autoritářského prezidenta Nicoláse Madura. Opozici podporují například USA.

Článek

V Caracasu i dalších městech Venezuely pokračují protesty proti autoritářskému prezidentovi Nicolási Madurovi. Na řadě míst se už v úterý demonstrující střetli s policií a nejméně čtyři lidé při tom přišli o život, informovala média. Na středu svolala venezuelská opozice demonstrace po celé zemi. Maduro nedávno zahájil další prezidentský mandát, který ale opozice a řada amerických států včetně USA považují za nelegitimní kvůli nedemokratických volbám.

Středeční protesty, které se konají v den výročí svržení diktatury generála Marcose Péreze v roce 1958, svolal pětatřicetiletý Juan Guaidó. Donedávna to byl poměrně neznámý poslanec, který se ale stal tento měsíc předsedou parlamentu. Pod jeho vedením parlament minulý týden označil Madura za nelegitimního prezidenta, což znamená, že by podle ústavy měl prezidentský úřad převzít Guaidó. Parlament také vyzval všechny Venezuelany včetně vojáků, aby pomohli obnovit v zemi ústavní pořádek.

Při úterních protestech, které byly jako obvykle svolány přes sociální sítě, vyšli lidé do ulic, někteří zapalovali pneumatiky, jiní dávali svou nespokojenost najevo takzvaným cacerolazo, tedy bušením do hrnců, což je forma protestu hojně používaná v Jižní Americe. V obci San Félix, která leží asi 800 kilometrů jižně od metropole, lidé zapálili sochu exprezidenta Huga Cháveze. Ten stál v čele Venezuely před Madurem 14 let až do své smrti a byl mnohými velmi oblíben.

Tento týden režim zatkl tři desítky vojáků kvůli rebelii proti vládě, skupina předtím zveřejnila na sociálních sítích sérii videí, v nichž vyzvala k demonstracím s tím, že prezidenta neuznává. Kvůli obavě z převratu pozatýkal režim v předchozím více než roce už mnoho vojáků, včetně řady armádních důstojníků.

Šestapadesátiletý Maduro je u moci od března 2013 a od té doby se konala v zemi řada manifestací za demokratické volby a řada protestů proti porušování lidských práv režimem a proti řízené hospodářské politice vlády, kvůli níž kolabuje ekonomika. Nyní je ale opozice optimistická, uvedl deník El País. Má totiž stále větší otevřenou podporu ze zahraničí a nespokojenost narůstá i mezi dřívějšími příznivci socialistické vlády, takzvanými chavisty.

Venezuelskou opozici tento týden opět podpořily i Spojené státy. Americký viceprezident Mike Pence na sociálních sítích zveřejnil video, na němž španělsky pozdravil Venezuelany, a řekl jim, že ve svém boji nejsou sami.

Reklama

Doporučované