Hlavní obsah

Protokol jsme naplnili, říká Malík. Hrozí se kontumace a říjnové cesty

Foto: Profimedia.cz

Martin Malík, předseda FAČR, na archivním snímku s Karlem Poborským před jedním z předchozích mezistátních utkání.

Reklama

Z toho, co se kolem reprezentace děje, má Martin Malík, předseda FAČR, těžkou hlavu. „Má to rozměr sportovní i lidský. Cítíme s kluky, co jsou v karanténě. V případě dalšího testu s covidovým nálezem se asi zápas nesehraje.“

Článek

Covidový problém uvnitř reprezentačního týmu vzal Martinu Malíkovi klidné spaní. Za sebou má velmi vzrušená jednání s nespokojenými představiteli klubů, zejména s Jaroslavem Tvrdíkem. Před sebou pak čekání na výsledky pátečních kontrolních testů.

„Pokud by se objevil další pozitivní případ, předpokládám, že by se zápas Ligy národů na Slovensku nejspíš neuskutečnil,“ přiznává předseda Fotbalové asociace ČR.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jak to bylo s testy na covid-19 v reprezentačním týmu, a naznačuje obavy z říjnového programu, kdy by se Šilhavého výběr měl postupně přepravit z Prahy na Kypr, do Izraele, Skotska a zpět.

Dá se říct, že jsem z toho nešťastný. A to nejen ze sportovního, ale i lidského hlediska. Ti kluci se sem kvůli národnímu týmu harcovali přes půl Evropy - a teď jsou v karanténě. Lidsky je mi to samozřejmě velmi líto, doufám, že zdravotně budou v pořádku. Na hřišti nám bohužel pomoci nemohou, což nás samozřejmě velmi mrzí všechny.

Po jednání s kluby došlo k úpravám v nominaci, nastavila se další opatření, tým se například na Slovensko nevydal letecky, ale autokary. Jak jednání s představiteli klubů o těchto záležitostech probíhala?

Bylo to velmi emotivní. S Jaroslavem Tvrdíkem ze Slavie jsme se sešli osobně, s panem Čuprem ze Sparty jsem si volal, stejně jako s Ádou Šádkem z Plzně. A vstupoval do toho i Dušan Svoboda za ligu. Ty emoce chápu. Je mi jasné, že pro kluby jsou evropské poháry a jejich předkola velmi důležité. A nákaza uvnitř národního týmu je logicky znepokojila. Ale vysvětloval jsem jim, že protokoly, předepsané UEFA, jsme naplnili bezezbytku.

Obávám se, že jim tohle vysvětlení asi nestačilo.

Rozhodně to není tak, že bychom na ty věci kašlali, to tedy určitě ne. Hráči mají na hotelu samostatné patro, samostatný výtah, jsou separovaní od okolního světa, i od médií. Já je tradičně v první den srazu chodívám pozdravit, tentokrát jsem pro jistotu požádal trenéra, aby jim mé pozdravy vyřídil. Ale nikdy žádná opatření nemůžou být absolutně dokonalá. Slávisté jsou jistě přesvědčeni, že dělají maximum. Ale v Rakousku se jim také jedna osoba nakazila a jeli domů předčasně.

Jádro problému je asi u testů, které se dělaly či nedělaly u členů realizačního týmu. Popište nám prosím tu proceduru.

Postupovali jsme dle platného protokolu UEFA, který se jmenuje Return to play (Návrat do hry). Ten vyžaduje i negativní testy členů realizačního týmu provedené 10 až 14 dní před utkáním.

A tyhle testy proběhly?

Ano, minulý pátek. U kondičního trenéra týmu do 21 let byl pozitivní nález, tak se přemístil do karantény a s týmem vůbec nepřišel do kontaktu.

A dál?

Pak proběhlo ligové kolo, v neděli večer už členové realizačního týmu začali na hotelu sraz připravovat. A v pondělí přijeli hráči na sraz A-týmu. S tím, že se podle protokolu UEFA, opět podle předepsané lhůty, v úterý zase všichni otestovali, tentokrát i včetně hráčů. Tyhle testy už provádí UEFA, respektive laboratoř, kterou si na to najímá. A tam byl jeden test pozitivní.

Počkejte, slyšel jsem, že ten člen realizačního týmu, který měl pozitivní test, nebyl testován v té první páteční vlně. Proč?

To je pravda. Pracuje pro ligový tým, testován byl v rámci předligového programu a měl negativní test ze čtvrtka. I kdybychom ho v pátek testovali, pak by to velmi pravděpodobně bylo opět s negativním výsledkem. Je tam předpoklad, že se asi nakazil v průběhu víkendu. Takže i kdybychom ho testovali v pondělí ráno, test by nákazu patrně neodhalil. Hovořil jsem o tom osobně s vládním zmocněncem Romanem Prymulou a ten mi potvrdil, že do 48 hodin od infikace dané osoby testy nákazu neprokážou.

Problém je tedy asi v tom, že osoby z realizačního týmu sice v pátek otestujete, ale přes víkend se na lize můžou nakazit a v pondělí pak na srazu nakazit i hráče.

Ano, takhle to je, ale jak říkám, postupovali jsme podle protokolu UEFA.

Jediná cesta, která mě napadá, je umístit členy realizačního týmu s pátečním negativním testem už na víkend do toho pomyslného „skleníku“, tedy izolovaného prostředí, ve kterém se pak od pondělka pohybuje i reprezentace.

Ale ti lidé z realizačního týmu pracují v mnoha případech pro ligové kluby. To bychom na víkendy před reprezentačním srazem museli rušit ligová kola. A to také nejde, kvůli termínovce.

Anebo by to některé ligové kluby musely vždy v tomhle kole před reprezentačním srazem zvládnout bez těchto svých masérů, kustodů a dalších. A pro tohle kolo je nahradit.

No tak to mě nenapadlo. To promyslíme. Když se na to najede, budu všude říkat, že jste to vymyslel.

Rádo se stalo. Ale uznejte, že ten uplatněný systém měl docela díru.

Žádný systém není dokonalý. Ano, mohli jsme třeba uspořádat schůzku s lidmi ze Slavie, Plzně a Sparty, kteří v klubech mají tuhle stránku zdravotní bezpečnosti na starost, mohli jsme třeba společně najít úzká místa, kterým se snad dalo zabránit. Ale rozhodně nelze říct, že bychom v tomhle byli úplně odstřiženi. V realizačním týmu máme člena lékařského štábu Slavie, který je o všech hygienických opatřeních v jejich klubu informován, samozřejmě viděl i to, jak je to nastavené u nás. Vždycky jde všechno udělat líp.

Aby pak po vás kluby nevyžadovaly i nějakou náhradu škody, kdyby se v reprezentaci jejich hráči nakazili…

Jak říkám: Z hlediska protokolu UEFA jsme naplnili všechny požadavky bezezbytku. Po právní stránce jsou naše kroky, po mém soudu, nenapadnutelné. Ale už jsem mluvil o tom, že nás samozřejmě trápí ta zdravotní, lidská, ale i sportovní stránka věci. Potvrdilo se, že covid-19 je mimořádně zákeřný a nebezpečný nepřítel.

Požadovala Slavia ve středu okamžité stažení svých hráčů z reprezentačního srazu?

Spíš bych řekl, že to bylo zmíněno jako varianta. Samozřejmě víme, že kdyby to udělal jeden klub, mohlo by to spustit lavinu. Ale domluvili jsme se na řadě opatření, která hned vstoupila v platnost. A čekáme na to, jak dopadnou páteční testy.

Co když bude opět některý z nich pozitivní? V tom případě Slavia hrozí, že všechny své zbývající hráče ze srazu okamžitě stáhne. Co s tím?

Bude-li tam pozitivní nález, pak už stejně převezme věc do svých rukou příslušná hygienická stanice. V takovém případě by samozřejmě hrozilo nebezpečí karantény pro celý tým. A v tom případě bychom asi večer nemohli nastoupit. UEFA vyžaduje, aby k zápasu bylo k dispozici alespoň 13 hráčů.

Když už si s tou nehezkou variantou hrajeme… Byla by možnost povolat v takovém případě narychlo do Bratislavy nějaký náhradní tým, jako to nedávno udělal Slovan Bratislava v problematickém klání na Faerských ostrovech?

Tady to v podstatě možné není, protože k zápasu mohou nastoupit jen ti hráči, kteří prošli všemi těmi testy podle protokolu UEFA. Takže žádné náhradní reprezentanty, ani třeba žádný klubový tým za tím účelem povolat nemůžeme.

V tom případě by tedy zápas skončil kontumační porážkou?

Patrně ano.

Nedělám si iluze, že v jiných zemích proběhne všechno hladce. Má Liga národů vůbec šanci na to, aby se teď na podzim 2020 uskutečnila?

Žijeme v době, kdy nikdo nemá žádnou jistotu. Žádný systém není tak hermeticky uzavřený, aby možnost nákazy snížil na absolutní nulu. Byť samozřejmě vždycky můžete udělat něco líp. Ale řeknu vám na rovinu, že ohledně úspěšné realizace našeho říjnového programu, kdy má reprezentace odletět nejprve na přípravu na Kypr a pak na Ligu národů do Izraele a pak do Skotska, tak ohledně toho tedy opravdu nemůžu říct, že bych byl zrovna optimista. Abychom to v pořádku zvládli, budeme potřebovat i pořádnou dávku štěstí, to říkám na rovinu.

Zpět k současné situaci. Hovoří se o tom, že by za krizi, která nastala, mohl nést následky manažer týmu Libor Sionko. Jak to vnímáte coby jeho šéf?

Protokoly jsme naplnili bezezbytku, nic jsme neporušili. Ani FAČR, ani Libor Sionko. Ano, budeme se teď modlit, aby páteční testy dopadly dobře a zápas v Bratislavě mohl český národní tým v pořádku odehrát.

Reklama

Doporučované