Hlavní obsah

Protopopová končí v Národním ústavu duševního zdraví. Psala zprávu na Babiše mladšího

Psychiatrička Dita Protopopová nejdřív pečovala o Babišova syna, pak získala státní post, kde jde o miliardový majetek.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Psychiatrička Dita Protopopová odešla z ústavu v Klecanech na vlastní žádost. Už dříve rezignovala i na zastupitelský post v Praze 8.

Článek

Andrej Babiš mladší v rozhovoru s reportéry Seznamu řekl, že ho léčila Dita Protopopová. A právě ona napsala zprávu, ve které argumentovala psychickou nemocí syna premiéra, jenž se tak nemůže účastnit trestního řízení. Deník.cz v úterý uvedl, že Protopopová na vlastní žádost skončila v Národním ústavu duševního zdraví.

„Je tam jediný důvod. Mám tento ústav velmi ráda. Propírání v médiích a ta kauza kolem toho ústav obecně poškozuje. Tohle já nechci,” sdělila Seznamu důvody Dita Protopopová.

Mluvčí ústavu Jan Červenka ČTK řekl, že svůj odchod Dita Protopopová sama navrhla. „Tudíž jsme tuto nabídku přijali,“ uvedl s tím, že doktorka měla v ústavu malý úvazek.

Psychiatrička od roku 2015 působila na Ministerstvu financí. Před rokem se posunula na Ministerstvo zdravotnictví. Jak zjistili reportéři Seznamu, je hlavním garantem velké reformy psychiatrické péče v České republice.

„O reformu psychiatrie jsem se zajímala dlouho, protože jako psychiatr cítím nedostatky současného systému péče o duševně nemocné,“ odpověděla na dotazy Seznamu Protopopová.

Protopopová byla v předvolební kampani také volebním lídrem ANO v Praze 8. V komunálních volbách ale neuspěla, v úterý se pod vlivem informací zveřejněných v pořadu Zvláštní vyšetřování vzdala pozice zastupitelky. Poradkyní na Ministerstvu zdravotnictví zůstává nadále.

Národní ústav duševního zdraví nedávno prověřoval lékařské zprávy Protopopové z období, kdy řešila i případ Babišova syna. Červenka tehdy uvedl, že Protopopová se v žádné zprávě neprohřešila proti etice ani skutečnému stavu věcí. Prověrka následovala poté, co Babišův syn v reportáži serveru Seznam Zprávy řekl, že Protopopová mu dala na výběr mezi pobytem v NÚDZ, nebo cestou na „prázdniny“. Manžel Protopopové ho pak odvezl na ukrajinský Krym anektovaný Ruskem.

Babiš mladší je spolu se svým otcem stíhaný v kauze 50milionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo. Reportérům Seznamu řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil otce ze lži. Premiér v sobotu za synem odletěl do Švýcarska, kde bydlí se svou matkou. Po návratu televizi Nova řekl, že jeho syn je stále přesvědčen, že do Ruska odjel nedobrovolně.

Reportáž Seznamu vyvolala také vládní krizi. Opoziční strany chtějí na páteční schůzi Sněmovny vyslovit nedůvěru vládě, potřebovaly by k tomu ale buď hlasy vládní ČSSD, nebo komunistů. Širší vedení KSČM bude o věci jednat dnes odpoledne. Prezident Miloš Zeman ale avizoval, že v případě pádu vlády opět pověří sestavením nového kabinetu Babiše.

Reklama

Doporučované