Hlavní obsah

Protržená přehrada vyhnala 50 000 lidí z domovů

Přehrada se protrhla ve středu v půl šesté ráno místního času.Video: Reuters

 

Reklama

Více než 50 000 lidí bylo evakuováno kvůli protržené přehradě ve střední Barmě. Voda zaplavila města a vesnice i část dálnice mezi hlavním městem Neipyijto a pětimilionovým Rangúnem. Do středečního odpoledne nebyly hlášeny žádné oběti.

Článek

Více než 50 000 lidí bylo evakuováno kvůli protržené přehradě ve střední Barmě. V nové bilanci to oznámily místní úřady. Voda zaplavila města a vesnice i část dálnice mezi hlavním městem Neipyijto a pětimilionovým Rangúnem. Mluvčí barmské vlády Zo Thei řekl, že do středečního odpoledne nebyly hlášeny žádné oběti.

Přehrada se protrhla ve středu v půl šesté ráno místního času (asi hodinu po půlnoci SELČ), na místo byli okamžitě vysláni hasiči. Voda zaplavila nedaleké město a několik dalších obcí.

Celkem bylo evakuováno 12 000 domácností, což představuje asi 54 000 lidí, řekl agentuře Reuters nejmenovaný představitel místního úřadu pro zajišťování humanitární pomoci.

Na fotografiích umístěných na Facebook je vidět vojáky, jak pomáhají převážet lidi na kajacích a bambusových vorech a přenášejí děti a staré lidi mělkou vodou.

Jeden z místních obyvatel ve dvě hodiny odpoledne místního času (09:30 SELČ) řekl, že voda přestala z přehrady vytékat. „Je vidět, že v nádrži je jenom třetina normálního stavu vody,” sdělil.

Podle vládního mluvčího se úřady soustředily na evakuaci a zajištění dopravy po menších silnicích. K uzavřeným úsekům dálnice patří i most. Na jedné z fotografií je vidět, že voda v určité chvíli dosahovala až téměř k němu.

K přehradě se přijeli podívat i náčelník generálního štábu barmské armády Min Aun Hlain a viceprezident Henry Van Thio.

Přehrada byla postavena v roce 2004 a voda z ní se používá k zavlažování polí v okolí. Silné monzunové deště v červenci způsobily v Barmě rozsáhlé záplavy, kvůli nimž z domovů odešlo přes 100 tisíc lidí a 11 jich přišlo o život. V sousedním Laosu se přehrada protrhla v červenci a zemřelo tam 27 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované