Hlavní obsah

Protržení důlní nádrže si v Brazílii vyžádalo už 34 obětí, stovky lidí se pohřešují

Protržení důlní nádrže v Brazílii si vyžádalo oběti.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Záchranáři podle brazilských úřadů pátrají zhruba po 300 lidech, 46 lidí bylo nalezeno živých. Guvernér státu Minas Gerais uvedl, že šance pohřešovaných na přežití je minimální.

Článek

Brazilští záchranáři po protržení odpadní nádrže dolu na železnou rudu našli již 34 mrtvých. Oznámil to hasičský sbor státu Minas Gerais, kde k neštěstí došlo. Stovky lidí se ale stále pohřešují a pátrání pokračuje. Podle hasičů bylo 23 lidí hospitalizováno. Podle dřívějších prohlášení je nezvěstných asi 300 osob a 46 bylo nalezeno živých. Tato čísla v novém prohlášení nebyla aktualizována, napsala agentura Reuters.

Důl na železnou rudu, který provozuje brazilská společnost Vale, se nachází v jihozápadním brazilském státě Minas Gerais. Je jen malá šance, že pohřešovaní přežili, prohlásil guvernér státu Romeu Zema. Příčina protržení nádrže, dokončené v roce 1976, není známá.

„Nyní už jsou šance mizivé, pravděpodobně nalezneme pouze těla,“ uvedl guvernér Zema.

Mezi nezvěstnými je podle agentury Reuters stovka zaměstnanců dolu, již v době neštěstí obědvali v jídelně, přes kterou se proud bahna prohnal. „Zhruba 100 až 150 pohřešovaných se nacházelo v komplexu přehrady,“ informovali hasiči.

Bahno rovněž zaplavilo část obce Vila Ferteco, která leží společně s důlním areálem nedaleko města Belo Horizonte, metropole státu Minas Gerais. Zničena byla také část úrody fazolí na místních polích. Preventivně byly evakuovány i některé čtvrti města Brumadinho.

Nemocnice přijaly zatím osm zraněných. Na snímcích a videích na sociálních sítích jsou vidět záchranáři, jak vyzvedávají postižené z bahna vrtulníkem.

Výkonný ředitel společnosti Vale Fabio Schvartsman podle Reuters uvedl, že nádrž měla kapacitu 12 milionů kubických metrů a byla vyřazována z provozu. Podle Schvartsmana při kontrole 10. ledna byla nádrž stabilní a zatím je příliš brzy na to určit, proč se protrhla.

Místní tisk informoval, že při „napjaté poradě“, která se konala minulý měsíc, se hovořilo o riziku, že se přehrada protrhne.

Podle ekologické organizace Greenpeace je protržení přehrady „smutným důsledkem toho, že brazilská vláda a důlní společnosti se nepoučily“.

Stát Minas Gerais postihlo podobné neštěstí s protrženými důlními nádržemi v listopadu 2015. Tehdy voda a bahno zaplavily několik vesnic a zemřelo přitom 19 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované