Hlavní obsah

Prouza: Češi začali šetřit i na jídle, místo manga kupují jablka

Koronakrize naučila Čechy šetřit na potravinách. Rozhovor s Tomášem Prouzou ze Svazu obchodu a cestovního ruchu.Video: Markéta Bidrmanová

 

Reklama

Zatímco z 11. na 12. března vyskočil prodej potravin o 66 procent, teď je přes rostoucí počet pozitivních lidí u regálů s konzervami a těstovinami klid. Zásoby z paniky Češi nedělají, spíš začali na jídle šetřit.

Článek

„Run na obchody nezačal a ani nezačne. Na jaře si lidi ověřili, že bylo jídla dost. Kdykoli něco zmizelo, za pár hodin to bylo na pultech zpátky. V květnu pak lidi chodili, jestli bychom nevzali 30 krabic špaget zpátky,“ vzpomíná na jarní nákupní horečku prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Počet covid pozitivních prudce roste v Praze. Obavy, že by se město zavřelo do karantény jako dříve Uničov a Litovel, jsou ale podle Prouzy liché: „Nemůžete zavřít Prahu, neměli byste ji jak zásobovat. Všechny sklady potravin jsou za městem.“

Nákupy rychlejší a lacinější

Že by nebylo co nakupovat, se lidi nebojí. Jsou nervózní, že nebude za co utrácet, popisuje Prouza.

„Přes léto se zákazníci začali do obchodů vracet. Ale nevěří, že má vláda situaci pod kontrolou, a tak zavřeli své peněženky.“ Vidět je to nejen na odkládaných velkých nákupech typu nové auto či kuchyň, ale už i na jídle. Sahá se po všem levnějším.

„Místo italských těstovin si lidi koupí české, místo manga půl kila jablek,“ vypočítává Prouza. Skončilo dlouhé vybírání mezi regály, zákazníci prodejnou „proběhnou“ s napsaným seznamem položek. Rodinné nákupy jsou minulost, nakupuje jeden člen rodiny.

Svaz obchodu lituje, že se vláda neodhodlala k dřívějšímu zavedení roušek uvnitř. Dobrovolně to podle Prouzy nefunguje. „Vyvolalo to spoustu konfliktů. Plakáty ‚Prosím, nasaďte si roušky‘ Češi strhávali. Křičeli na ochranku, co to po nich chce.“

Žádné rekordní tržby letos nebudou

Rekordní obraty prodejců z jara se už nevrátily. „Zisk bude o 10 až 15 procent nižší než v roce 2019. Nárůsty prodejů byly větší dva tři týdny v březnu. Od té doby je to nižší, nebo stejné. Nárůst objemu prodeje potravin v roce 2020 je menší než růst inflace, která je přes tři procenta,“ vypočítává Tomáš Prouza.

Z potravin nejvíc zdražovalo vepřové maso a jablka. Kilogram se podle ČSÚ v srpnu průměrně prodal za 49 korun 60 haléřů. Nejdráže v historii. Výrazně kvůli zvýšení spotřební daně podražil i alkohol a cigarety.

Obchody mají podle Prouzy kvůli pandemii navíc vyšší náklady. Dezinfekce, rukavice pro zákazníky, pracovní síly na dezinfekci košíků přišly podle Svazu obchodu dohromady na 3,5 miliardy korun.

Reklama

Doporučované