Hlavní obsah

Provází nemocné umíráním. Ví, jaká máme poslední přání, než nás vezme smrt

Ukázka z pořadu #ZDAVUVEN: O umírání v Česku.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Martin Loučka dělá vše pro to, aby řeč o smrti a způsobu odcházení nebyla tabu. Zasazuje se tak o to, aby pacientům, kterým už nepomáhá léčba, byla věnovaná rozsáhlá péče. V novém dílu pořadu #ZDAVUVEN, který můžete sledovat na TV Seznam v úterý od 20:00, nás Martin Loučka nechá nahlédnout za kulisy umírání.

Článek

O paliativní péči toho ví veřejnost stále velmi málo. Statistiky ukazují, že tak, jak si přejí, aby mohli strávit poslední dny, zemře jen pár procent pacientů s nevyléčitelnou nemocí. O možnostech, které mají, je totiž velmi často nikdo neinformuje. Vlastní diagnózu se nejčastěji dozvídají na nemocničním pokoji před dalšími pacienty. O tom, co bude dál, s nimi ani s jejich rodinou nikdo nemluví.

Martin Loučka a jeho paliativní tým se snaží tento systém v Česku změnit. Naučit mladé lékaře, jak o smrti s pacienty mluvit a změnit názor veřejnosti na péči o umírající a způsob odcházení.

V novém dílu #ZDAVUVEN vás provedeme jedním z nejútulnějších hospiců v Česku, navštívíme i nemocnici, kde paliativní tým funguje, Centrum paliativní péče, Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy a další zajímavá místa, která k práci a životu Martina Loučky patří.

Nový díl #ZDAVUVEN můžete v premiéře sledovat už dnes, v úterý 25. září, ve 20:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované