Hlavní obsah

Prověřování případu Babiš narazilo. Finanční úřad odmítl dát informace o premiérovi

Jak probíhá prověřování případu kolem premiéra Andreje Babiše.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Úředníci z Černošic si ve Sněmovně, na finančním úřadě a soudech zjišťují informace o premiéru Andreji Babišovi.

Článek

Prověřování případu, zda Andrej Babiš porušil zákon o střetu zájmů, došlo do další fáze.

Městský úřad v Černošicích, pod který spadá trvalé bydliště premiéra Babiše v Průhonicích, by měl v těchto dnech dostat informace od čtyři státních institucí: od Poslanecké sněmovny, finančního úřadu a od dvou soudů.

Avšak právě finanční úřad odmítl na dotazy úředníků z Černošic odpovědět.

U zmíněných institucí si úředníci zjišťují další detaily k případu českého premiéra. Prověřují, zda je Babiš i po převedení Agrofertu do svěřenských fondů takzvaným konečným vlastníkem společnosti.

S tímto tvrzením přišla v červnu Transparency International a dala kvůli tomu podnět právě k městskému úřadu v Černošicích a poté také k Evropské komisi. Podle Babiše však šíří nesmysly.

Až zmíněné instituce odpovědi zašlou, bude podle někdejší tajemnice Černošic Bohumily Budkové, která úřad minulý týden opustila, postup následovný: „Vyhodnotí se to a rozhodne se, jestli to je dostačující pro zahájení řízení a pro předvolání k podání vysvětlení,“ řekla Budková Seznamu minulý týden.

Babišovi v případě porušení zákona hrozí pokuta do 50 tisíc korun.

Šéf Transparency International Ondráčka: Babiš může vracet až deset miliard

Video: Seznam Zprávy

Podle Budkové má už nyní spis k Babišovi přes 270 stránek. Bývalá tajemnice také přiznala, že pro úředníky není tento případ jednoduchý.

„Bohužel to dokazování je poměrně složité a běžně se zatím přestupky proti zákonu o střetu zájmů nedělaly,“ doplnila.

Alespoň od finančního úřadu však městský úřad v Černošicích žádné detailní informace o Babišovi nezískal.

„Finanční úřad nám zaslal odpověď, ze které vyplývá, že požadované informace nemůže poskytnout, protože zákon mu to za účelem projednání přestupku Andreje Babiše neumožňuje,“ uvedl vedoucí odboru přestupků  Josef Sedláček.

Seznam chtěl o postoji finančního úřadu znát podrobnosti, ale Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generálního finanční ředitelství pouze řekl, že nemůže tento případ komentovat.

Na městský úřad do Černošic už naopak byla odeslána odpověď z Poslanecké sněmovny.

„Můžeme potvrdit, že přišel dotaz ohledně doby trvání poslaneckého mandátu pana Andreje Babiše,“ uvedla Martina Lustigová z tiskového oddělení Sněmovny s tím, že na to samozřejmě odpověděli.

Šéf Transparency International David Ondráčka řekl, že si úřad v Černošicích vyžádal i jejich další podnět, který odeslali do Evropské unie.

Městský soud v Praze podle své mluvčí Markéty Puci ještě žádost úředníků vyřizuje.

Reklama

Doporučované