Hlavní obsah

Prověřte policisty kvůli případu Babiše mladšího, vydal žalobce pokyn GIBS

Ministr vnitra Jan Hamáček mluví o prověřování případu možného únosu syna premiéra.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Generální inspekce bezpečnostních sborů se zabývá tím, jak a proč kriminalisté v Praze 1 odložili oznámení Andreje Babiše mladšího, že je nedobrovolně na Krymu.

Článek

Žalobci Městského státního zastupitelství v Praze se obrátili na Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby se pustila do prověřování dvou kriminalistů z Prahy 1, kteří odložili oznámení Andreje Babiše juniora, že je nedobrovolně zadržován na Krymu.

„Je na místě prověřit postup příslušníků policejního orgánu všemi zákonem předpokládanými nástroji tak, aby bylo zcela objektivně zjištěno, že jejich jednání nenaplňuje znaky trestného činu,“ uvedl pro Seznam mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Babiš mladší napsal na konci minulého roku z Ukrajiny do Prahy policii e-mail, ve kterém uvedl, že ho kdosi drží proti jeho vůli na Krymu. Policisté uzavřeli prověřování bez výslechu Babiše mladšího s tím, že v tomto případě nebyl spáchán trestný čin.

Šest důvodů, proč Andrej Babiš zase přežije:

Reportáž Václava Dolejšího k případu Babiš. Video: Seznam Zprávy

Případ pobytu na Krymu a na Ukrajině byl však znovu otevřen poté, co reportéři Televize Seznam přinesli v reportáži výpověď Babiše mladšího, který pobyt na Krymu a na Ukrajině znovu popsal s tím, že tam byl nedobrovolně.

Policie proto zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zavlečení do ciziny a jak minulý týden na tiskové konferenci uvedli ministr vnitra Jan Hamáček a náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek, v rámci tohoto případu se prověřuje také postup policie po zmíněném e-mailu Babiše mladšího.

Generální inspekce bezpečnostních sborů nyní Seznamu potvrdila, že se případem začala zabývat.

„Mohu potvrdit, že jsme přijali podnět státního zástupce a věcí se zabýváme,“ řekl mluvčí GIBS Martin Strouhal.

E-mail v Kriminalistickém ústavu

Aktuálně případ pobytu Babiše mladšího na Krymu vyšetřuje policie už pod dohledem státního zastupitelství. Minulý týden si policie pozvala reportéry Seznamu – autory zmíněné reportáže – a v pondělí ráno byl kvůli případu dvě hodiny na policejní úřadovně i premiér Andrej Babiš.

Vyšetřování začalo poté, co loni dorazil do e-mailové schránky Kriminalistického ústavu vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším, který je jedním z obviněných v kauze Čapí hnízdo. Stálo v něm, že pisatele kdosi drží na okupovaném území Krymu proti jeho vůli a chce po něm, aby dělal věci, které dělat nechce.

Ačkoli kauzu Čapí hnízdo vyšetřuje centrála pražské policie, kauzu e-mailu dostali na stůl kriminalisté z Obvodního ředitelství policie pro Prahu 1.

Ti zjistili, že e-mail byl s nejvyšší pravděpodobností odeslaný z mobilního telefonu, který skutečně používá premiérův syn.

Policie následně kontaktovala právníky Babišovy rodiny. A chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku.

Místo rozhovoru se však nakonec kriminalisté spokojili s fotografií premiérova syna s jeho matkou (miliardářovou první ženou) z Bratislavy. Jako důkaz, že je fotka aktuální, drželi v ruce časopis s příslušným datem. Tuto fotografii přitom poslali policistům Babišovi advokáti.

Reklama

Doporučované