Hlavní obsah

„Provinilci budou potrestáni! Je to jako v roce 1989.“ Vzkaz týkající se voleb vyvolal na gymnáziu rozruch a diskuzi o politice na školách

Pardubické gymnázium řeší, jak přistupovat k politickým projevům svých studentů.

 

Reklama

Patří na školu politika, nebo by vzdělávací ústavy měly zůstat úplně apolitické? Takovou debatu při nedávno uplynulé prezidentské volbě rozvířilo oznámení na nástěnce Gymnázia Dašická v Pardubicích.

Článek

Zatím neznámý člověk na ceduli napsané na hlavičkovém papíru Gymnázia Dašická vyzýval k zákazu vyvěšování materiálů narušujících apolitičnost školy. A se třemi vykřičníky doplnil, že provinilci budou potrestáni.

Byla to hlavně poslední věta slibující represi, která nadzvedla ze židle Jana Šimečka, otce jedné ze studentek pardubického gymnázia. „Připomnělo mi to rok 1989, kdy jsem studoval na hradecké pedagogické fakultě a podobná prohlášení, včetně výhrůžek, ať myslíme na svoji budoucnost, jsme tam slýchali v listopadu neustále,” popsal Šimeček, proč ho vzkaz na nástěnce, kterým se mu pochlubila dcera, tolik naštval.

Ředitel gymnázia Luděk Burian tvrdí, že vedení školy vzkaz na nástěnku neumístilo. „Já vůbec nevím, že někdo takovou cedulku napsal, rozhodně ji nepsal nikdo z vedení školy. Na druhou stranu však souhlasím s tím, že škola má být apolitická a nemá zde být žádná propagace politických stran a hnutí,” uvedl ředitel.

Podle redakcí oslovených studentů šlo nejspíš o akci několika jejich spolužáků, kteří byli příznivci jednoho z kandidátů a vadily jim plakáty kandidáta druhého, které se na nástěnce tu a tam objevily. Na politiku ve škole pak má většina studentů názor také jasný: diskuze o politice a volbách na školy, a zejména gymnázia, jednoznačně patří.

Reklama

Doporučované