Hlavní obsah

Provokace je mojí pracovní metodou, říká Jiří X. Doležal

Publicista Jiří X. Doležal byl hostem Výzvy Seznamu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Skoro tři dekády byl redaktorem časopisu Reflex. Převlečený za brouka demonstroval za právo kůrovce sežrat Šumavu, nechal se očipovat, držel hladovku za vybudování amerického radaru v České republice a navrhl ministerstvu kultury, aby ho vyhlásilo jako kulturní památku za to, kolik v životě vykouřil marihuany. Výzvu Seznamu přijal publicista Jiří X. Doležal.

Článek

„Jsem blázen, ale jako pokusný králík jsem prošel celou baterií dotazníků a testů profesora Flegra a ten mi tedy při vyhodnocování omluvně, velmi omluvně, říkal, že nemám žádnou duševní nemoc, byl jsem velmi zklamán,” říká novinář, který se už na začátku devadesátých let stal redaktorem společenského týdeníku Reflex.

Pro své reportáže vyzkoušel řadu věcí na vlastní kůži. Nechal se například doma měsíc sledovat online připojenou webovou kamerou, převlečený za nezletilou dívku usiloval o přijetí do Klokánku. „Nejvíc jsem se bál, když mě chtěli zavřít za šíření toxikomanie anekdotou,” vysvětluje Doležal.

Jiří X. Doležal se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vyjádřil také k činnosti v redakci časopisu Reflex a sporům s jeho šéfredaktorem.

Vyjádření Marka Stoniše.

Redakce Seznamu požádala na základě tvrzení Jiřího X. Doležala o vyjádření šéfredaktora časopisu Reflex, ten ale slova redaktora odmítl komentovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované