Hlavní obsah

Provozovatel domova seniorů se nedohodl s firmou z Babišova fondu

Foto: Alzheimercentrum.cz

Alzheimercentrum v Průhonicích se nachází asi deset minut pěšky od Babišovy vily.

Reklama

Kvůli neshodě na výši nájmu s vlastníkem objektu, firmou Imoba, bude průhonické Alzheimercentrum pro své klienty do konce roku hledat náhradní ubytování. Noví zájemci o budovu jsou ale ochotni seniory převzít.

Článek

Zhruba 150 klientů privátního Alzheimercentra v Průhonicích u Prahy zřejmě čeká na konci tohoto roku nucené stěhování. Budou muset opustit objekt, který vlastní firma Imoba spadající pod svěřenský fond AB private trust I, založený nynějším premiérem Andrejem Babišem.

Jak zjistily Seznam Zprávy, Imoba se s manažery a vlastníky Alzheimercentra nedohodla na podmínkách pokračování nájmu, a tak po více jak deseti letech spolupráce dochází k rozluce.

„Se současným nájemcem jsme se nedohodli na prodloužení nájemní smlouvy, a to za stávajících smluvních podmínek. Nájemce nás ujistil, že se o své klienty postará. Jednáme s jiným nájemcem, který by v objektu provozoval stejnou činnost, tedy péči o osoby s Alzheimerovou chorobou,“ uvedl jménem Imoby mluvčí Karel Hanzelka.

Hledání náhradního přístřeší

Obdobné důvody rozchodu uvádí i druhá strana – mluvčí celorepublikové sítě Alzheimercentrum Martina Svobodová.

„Nedohodli jsme se na výši nájemného. Naší prioritou je v tuto chvíli postarat se o všechny klienty, a to v blízkosti současné lokality a zachovat vysoký standard péče. Máme už vytipovaných několik objektů vyhovujících potřebám našich klientů, o nichž jednáme,“ uvedla mluvčí.

Příbuzní klientů domova dostali v minulých dnech od vedení Alzheimercentra dopis, kde se mimo jiné mluví také o nutné revitalizaci domova a jeho okolí. Rozsáhlá rekonstrukce objektu, která je plánována na příští rok, by se prý stejně neobešla bez provozních omezení.

„Velmi mě ten dopis překvapil, ani netuším, zda je vůbec možné za tak krátkou dobu najít někde nedaleko adekvátní náhradu,“ uvedla pro Seznam Zprávy dcera jedné z klientek. Za pobyt nemocné maminky na dvoulůžkovém pokoji platí kolem 20 tisíc měsíčně.

„Zájem klientů je pro nás na prvním místě, jsme si vědomi jejich zranitelnosti a uděláme maximum pro to, aby na ně a jim poskytovanou sociální službu měl plánovaný přesun co nejmenší dopad. Cílíme na stejné prostředí, ve kterém se klienti budou cítit dobře, podpořené stejným personálem, stejnou nabídkou služeb, stejným denním harmonogramem. Pro nás je prioritou zachování kontinuity péče,“ uvedla mluvčí sítě Alzheimercentrum Svobodová.

Celá skupina, která čítá 13 obdobných privátních zařízení sociálních služeb pro lidi s Alzheimerovou chorobou v Česku a jedno na Slovensku, patří od roku 2017 do majetku olomouckého miliardáře Pavla Hubáčka, majitele skupiny Unicapital a banky Creditas.

Dobrá investice nedaleko bydliště

Luxusní domov pro seniory v Průhonicích začal fungovat už před více jak patnácti lety. Tehdy ještě bez účasti miliardářů Babiše a Hubáčka.

První klienti se do nadstandardně vybaveného objektu nastěhovali v roce 2005, kdy ještě patřil firmě Residence Classic. Ta však zkrachovala, řada klientů a jejich rodin přišla i o své peníze. Až v září 2009 objekt v dražbě koupil majitel skupiny Agrofert a nynější premiér Andrej Babiš. A to za 140 milionů korun.

„Koupě nelituji, z hlediska realit je to, myslím, vratná investice,« řekl k tomu Babiš následně pro týdeník Ekonom.

Budovu měl od počátku pod téměř bezprostřední kontrolou, nachází se totiž jen asi 800 metrů od jeho průhonické vily. V Průhonicích nynější premiér už předtím investoval i do nákupu a rekonstrukce místní sokolovny, v níž i dnes často pobývá, ač formálně s tímto majetkem po převodu do svěřenských fondů dle vlastního tvrzení už nemá nic společného.

Převezmeme to i klienty

Babiš podle dobových informací průhonický luxusní seniorský resort pronajal společnosti Alzheimercentrum na 12 let, smlouva má vypršet poslední prosincový den.

Kdo další by měl objekt od příštího roku po Alzheimercentru využívat, není stále jasné. Firma Imoba podle informací Seznam Zpráv už uspořádala výběrové řízení, kam se přihlásilo kolem pěti zájemců.

Mezi nimi například i konkurenční síť Alzheimer Home, v níž má většinu zdravotnická divize skupiny Penta. Předseda správní rady Alzheimer Home, bývalý poslanec za ODS Boris Šťastný, to ostatně potvrzuje. A zároveň zdůrazňuje, že mají o průhonický objekt Imoby eminentní zájem.

„Žádnou smlouvu jsme s Imobou zatím nepodepsali, ale pokud bychom uspěli, jsme připraveni převzít objekt i se současnými klienty a zachovat kontinuitu péče,“ uvedl Šťastný na dotaz Seznam Zpráv.

Myslí si, že plánovanou rekonstrukci budovy by bylo možné udělat i po částech, aby byl provoz stále zachován, případně seniory jen krátkodobě převést jinam.

Reklama

Související témata:

Doporučované