Hlavní obsah

Provozovatel restaurací v Brně má zatím ztrátu přes milion

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Ztrátu přes milion má kvůli proticovidovým opatřením brněnský restauratér Raed Kahwaji. Podle něj se provozovatelé restaurací, obchodů a služeb stali mistry improvizace.

Článek

Kahwaji má v Brně na Zelném trhu kavárnu Pod Obrazy a restauraci a klub Šelepka v Králově Poli. Na jaro měl ještě restauraci Veselá Vačice v centru města, kvůli ekonomické situaci ji ale přestal provozovat. „Víme, že už nyní budeme mít ztrátu přes milion korun. Nebylo možné udržet všechny podniky,“ uvedl Kahwaji.

Čtvrteční otevření vítá. „Museli jsme se stát mistry improvizace, protože nám nic jiného nezbývá. Je dobře, že to není ze dne na den, protože to není tak, že jeden den vláda zapne tlačítko a druhý den vše funguje. Musí se udělat spousta procesů, jako sanitace, doplnění zásob, výměna jídelního lístku, protože je odlišný oproti tomu, co jsme schopni nabízet do krabičky s sebou,“ řekl Kahwaji. Nyní totiž mohou mít restaurace jen výdejní okénko. Jeho podniky dbají na zvýšenou dezinfekci prostor.

Restaurace by měly podle vlády fungovat od čtvrtka na 50 procent kapacity. V provozu mohou být od 6:00 do 22:00. Obsluhovat lze jen usazené hosty, u stolu mohou být maximálně čtyři. Podle Kahwajiho je těžké říct, jak zareagují návštěvníci. „Nevíme, v jakém množství budou chodit. Je před Vánoci, lidé budou chodit na nákupy, budou chtít mít peníze na dárky, takže nevíme, jak se to projeví,“ řekl Kahwaji.

Podle něj už se i zaměstnanci těší, že uvidí zákazníky u stolu, nikoliv jen u okénka při odběru jídla. Restaurace nyní prodávala jídlo s sebou, podle Kahwajiho ale klesla asi na 25 procent tržeb oproti obvyklému stavu, nápoje neprodává vůbec.

Reklama

Související témata:

Doporučované