Hlavní obsah

Provozovatel skiareálů v Jizerských horách si dává za úkol přežít

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Nulové příjmy a čekání na kompenzace od státu, který jim v důsledku koronavirové pandemie nedovolil po celou zimu otevřít lyžařská střediska.

Článek

V takové situaci je nyní společnost Ski Bižu, která provozuje v Jizerských horách tři největší skiareály. Za hlavní úkol si nyní dává přežití do další zimy. „Letos jsme nevydělali nic, čekáme na to, jaké budou kompenzace. Zatím to nemohu říci. Nevíme. Žádost jsme podali 15. února,“ uvedl ředitel Ski Bižu Pavel Bažant.

Do výroby umělého sněhu a dalších příprav v areálech v Bedřichově, Severáku v Hraběticích a na Tanvaldském Špičáku podle něj dali zhruba čtyři miliony korun. Bažant předpokládá, že tyto náklady by měla pokrýt kompenzace od státu. To ale podle něj ani zdaleka nestačí. „Máme úvěry, leasingy, to za nás nikdo nezaplatí. Snažíme se domluvit se všemi věřiteli,“ uvedl. Ročně jde podle něj o desítky milionů korun. S tím, že by něco investovali před příští zimou, podle něj vůbec nepočítají. „Budeme rádi, když se nějakým způsobem dostaneme do další sezony. To je náš hlavní úkol, přežít do další,“ řekl. Firma má zhruba 20 stálých zaměstnanců, v zimě najímá dalších asi 150. „Letos jsme je využívali jen chvíli,“ uvedl Bažant.

Nebýt koronaviru, zařadila by se letošní sezona v Jizerských horách zřejmě mezi nejúspěšnější. Sněhu je víc než dost i nyní. Podle Bažanta ale sezonu považují už definitivně za uzavřenou. Vnímá i riziko, že koronavirus může ohrozit také následující zimu. „Nikdo neví, jestli bude (koronavirus) příští rok, nebo nebude. Na řeči, že v létě zmizí, moc nevěřím. Myslím, že se s tím budeme trápit dál, i když si to nepřeji,“ dodal.

Reklama

Doporučované