Hlavní obsah

Prozradilo je i to, že nepili alkohol. Bělorusové zadrželi ruské žoldnéře

Foto: Profimedia.cz

Běloruský prezident Lukašenko s policejními veliteli v Minsku.

Reklama

Bělorusko zadrželo u Minsku tři desítky ruských žoldnéřů. Jsou podezřelí, že přijeli destabilizovat zemi před prezidentskými volbami, které se uskuteční za necelé dva týdny.

Článek

S informací přišla státní agentura Belta, jež zveřejnila i jmenný seznam zadržených příslušníků „bojůvky“, podle ní členů takzvané Vagnerovy soukromé vojenské společnosti. Ta se těší pověsti, že je velmi blízká Kremlu.

Zadržení podle agentury následovalo v noci z úterý na středu poté, co úřady obdržely informaci o příjezdu skupiny více než dvou stovek žoldnéřů do Běloruska kvůli destabilizaci situace během volební kampaně.

Skupina dvaatřiceti Rusů se nejprve ubytovala v jednom z minských hotelů, pak se přestěhovala do penzionu u hlavního města. Tam prý na sebe upozornila „pro Rusy netypickým chováním“. A to tím, že tito muži nepožívali lihoviny, drželi se stranou a snažili se nepoutat pozornost, všichni také byli oblečeni podobně „ve vojenském stylu“, uvedla Belta. Ve skupinkách zkoumali terén v okolí penzionu.

Zadržené teď prověřují vyšetřovatelé

V noci z úterý na středu je zadrželo komando běloruské tajné policie KGB za podpory speciální policejní jednotky. Další Rus byl odhalen a zadržen na jihu země, vylíčila Belta s tím, že zadržené nyní prověřují vyšetřovatelé.

Skupina je podle západních médií napojena na ruského miliardáře Jevgenije Prigožina blízkého Kremlu, který je od letošního března na sankčním seznamu USA. Žoldnéři z Vagnerovy skupiny podle dostupných informací bojovali či bojují na východě Ukrajiny, v Sýrii, Libyi a Středoafrické republice.

Kreml údajně podle amerického ministerstva obrany dodává žoldnéřům z Vagnerovy skupiny zbraně a vybavení do Libye, čímž země porušuje rezoluci Rady bezpečnosti OSN. Rusko takové zapojení do konfliktu odmítá.

Zásahy do voleb z Ruska i Polska

Ruské velvyslanectví v Minsku podle agentury RIA požádalo běloruské úřady o informaci ohledně zadržených ruských občanů. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko minulý měsíc obvinil neidentifikované síly v Rusku a Polsku ze zasahování do prezidentských voleb, ve kterých usiluje už o šestý mandát hlavy státu za sebou. Proti jeho znovuzvolení Bělorusové už od konce května protestují.

Při setkání se zahraničními diplomaty si autoritářský prezident postěžoval, že „loutkáři“ v Rusku a Polsku stojí za těmi, kteří se v kampani před nadcházejícími volbami postavili proti němu. Dodal, že „hanebné“ falešné zprávy o něm a jeho rodině se šíří jako součást kampaně, jejímž cílem je ovlivnění voleb. Kreml obvinění odmítl.

I když je Bělorusko Rusku z bývalých sovětských republik nejbližší, mezi vedeními obou zemí bývá patrné napětí. Lukašenko mimo jiné v roce 2014 nepodpořil ruskou anexi ukrajinského Krymu a opakovaně dává najevo, že nepřipustí pohlcení své země Ruskem. Minsk zatím odolal integračnímu úsilí ze strany Moskvy, ale Kreml zvýšil tlak hrozbou zdražení ropy a zemního plynu, na jejichž dodávkách z Ruska je Bělorusko závislé.

Reklama

Doporučované