Hlavní obsah

Prsní implantáty po 57 letech. Jakou změnou prošly a jsou bezpečné?

Před 57 lety byly poprvé použity prsní implantáty.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Prsní implantáty si nechávají ženy vkládat do těla už 57 let. Tehdy provedli chirurgové ve Spojených státech první plastickou operaci prsou na světě. Plastika prsou se stala jedním z nejvyhledávanějších zákroků plastické chirurgie. A to jak z estetických důvodů, tak i z důvodů, kdy je pro ženy jedinou možností, jak se vrátit do běžného života. Tedy například po odejmutí části prsní žlázy kvůli zhoubnému nádoru.

Článek

Implantáty prošly zcela logicky postupně vývojem. Dnešní implantát se skládá ze silikonového pouzdra ve kterém je silikonový gel. Ten býval dříve tekutý, což nebylo ideální v případě, že bylo tenké pouzdro, které mohlo prasknout. „Hodně se také experimentovalo s povrchy implantátů, které jsou buď hladké, nebo texturované. Nyní je určitě přirozenější vjem,“ vysvětluje plastický chirurg Jiří Bayer.

Technika vkládání implantátů se výrazně nezměnila. Spíš se ustálilo několik operačních postupů. Změnou jsou co nejmenší operační rány.

Plastičtí chirurgové také přece jen suplují roli psychologa. „U prsou je to takový krok, který když člověk udělá, tak to samozřejmě znamená, že v sobě má ten implantát, implantáty nejsou doživotně. Pokud za mnou přijde dvacetiletá slečna, tak ji vždy poučím, že je bude muset jednou nebo dvakrát za život měnit,“ říká Jiří Bayer.

Do ordinace stále častěji přicházejí páry. A není výjimkou, že hlavní motivací pro dívku je jen přání partnera. „Když dorazí pár, tak si beru pacientku stranou a zjišťuji, jestli tu změnu chce skutečně ona, nebo to dělá jen pro partnera,“ dodává Jiří Bayer.

Jen v roce 2017 provedli plastičtí chirurgové 3 200 000 zákroků. Téměř polovina z toho, byly prsní implantáty. Informovala o tom Mezinárodní celosvětová organizace pro estetickou plastickou chirurgii. Velké procento klientek plastické chirurgie jsou onkologické pacientky.

Co vše se musí zohlednit před rekonstrukcí prsu v případě pacientky po zhoubném nádoru? Nejen to se dozvíte v úvodním videu. Jde o rozhovor z pořadu Rodinka, který můžete sledovat každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Doporučované