Hlavní obsah

Prsten s bezchybným diamantem jde do aukce. Prodá se možná až za miliardu

Christie's posílá do dražby největší diamant ve své historii.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

„Růžový odkaz“ by mohl být vydražen až za miliardu korun. Před dražbou ve Švýcarsku navštíví ještě Spojené státy a Čínu.

Článek

Prsten se vzácným růžovým diamantem, který by mohl být vydražen v přepočtu za miliardu korun, je k vidění v londýnské aukční síni Christie's. Růžový diamant, vážící 18,96 karátů, je vystaven do doby, než bude přepraven na aukci v Ženevě. Předtím ale podle Reuters navštíví ještě New York a Hongkong.

Růžový diamant jménem „Růžový odkaz“ spadá do kategorie bezchybných diamantů, což je nejvyšší možný stupeň kvality, kterého může diamant dosáhnout, zároveň je největším diamantem, který kdy aukční síň Christie's nabídla k aukci.

Ředitel sekce šperků v Christie's David Warren řekl, že za celých 40 let své kariéry neviděl podobný kámen. „Má neuvěřitelnou ryzost a úžasnou jasnost, je krásně řezaný. Ale je to velikost spolu s barvou, z čeho se vám zatají dech,“ dodává Warren.

Cena prstenu byla stanovena mezi 654 miliony korun a více než miliardou. Poslední, o čtyři karáty lehčí, růžový diamant byl v Christie's vydražen za 700 milionů korun.

Aukce prstenu s diamantem proběhne 13. listopadu v hotelu Four Seasons v Ženevě.

Reklama

Související témata:

Doporučované