Hlavní obsah

Prstence Saturnu jsou mnohem mladší, než se předpokládalo, vznikaly v době dinosaurů

Prstence Saturnu jsou mnohem mladší, než se předpokládalo.Video: David Krkoška, NASA

 

Reklama

Vědci zjistili, že prstence Saturnu jsou mnohem mladší, než se původně domnívali. Podle nejnovějších zjištění nejsou starší než 100 milionů let. Vznikaly tedy až v době, kdy se po zemi již procházeli dinosauři. V kontextu stáří sluneční soustavy, která začala vznikat přibližně před 4,6 miliardami let, jsou tedy prstence Saturnu velmi mladé.

Článek

Někteří vědci si mysleli, že prstence vznikly ještě dříve než samotná planeta, tedy před zhruba čtyřmi a půl miliardou let. K novým odhalením došlo díky měřením americko-evropské sondy Cassini.

Nedávno navíc vědci odhalili, že prstence Saturnu pomalu mizí. Jsou totiž stahovány směrem do planety jejím magnetickým polem. Zmizet by mohly už do sta milionů let.

„Máme štěstí, že se můžeme dívat na systém Saturnových prstenců, který se zdá být někde uprostřed své životnosti,“ uvedl v prohlášení vedoucí autor studie James O'Donoghue z Goddardova střediska vesmírných letů NASA v Marylandu.

Prstence jsou podle expertů stahovány do Saturnu vlivem magnetického pole planety jako prašný déšť ledových částic. „Odhadujeme, že tento ‚prstencový déšť‘ během půl hodiny odčerpá ze Saturnových prstenců množství vody, jež by zaplnilo olympijský bazén,“ uvedl O'Donoghue.

Reklama

Související témata:

Doporučované