Hlavní obsah

V Německu prudce přibylo nakažených, jsou za tím jatka

Zaměstnanci jatek společnosti Tönnies v Rheda-Wiedenbrücku jsou v karanténě.

Reklama

Počet případů covid-19 v Německu opět stoupá. A to poměrně strmě – v neděli večer dosáhlo reprodukční číslo hodnoty 2,88. Ještě v sobotu byl údaj, který udává, kolik lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, na úrovni 1,79.

Článek

K prudkému nárůstu došlo podle serveru Deutsche Welle zejména kvůli nákaze, která se rozšířila na jatkách v Severním Porýní-Vestfálsku. Infikovalo se tam více než 1300 pracovníků. Institut Roberta Kocha, jenž o stoupajícím číslu R informoval ve svém nedělním hlášení, zdůraznil, že jsou to právě lokální místa nákazy, která hodnotu zvyšují.

Německo má v současnosti více než 190 tisíc potvrzených případů covid-19, obětí eviduje skoro devět tisíc. Podle statistiky německého institutu činil poslední denní přírůstek 537 nakažených – za poslední týden zaznamenali nárůst případů o 3645 infikovaných.

Sedm tisíc lidí v izolaci

Novým epicentrem nákazy v Německu je například obytný komplex v dolnosaském Göttingenu, kde se nemocí covid-19 nakazilo asi 120 lidí. Do karantény tamní úřady proto zavřely 700 místních obyvatel. Západního souseda ale v posledních dnech trápí hlavně propuknutí nákazy v masokombinátu. Jedná se o největší německá jatka firmy Tönnies ve městě Rheda-Wiedenbrück, kde hygienici evidovali v neděli více než 1300 nakažených.

V karanténě jsou teď všichni zaměstnanci, v izolaci je tedy asi sedm tisíc lidí. S testováním zaměstnanců ve firmě pomáhali i němečtí vojáci – podle ČTK bylo provedeno 6139 testů, 4568 z nich vyšly jako negativní. Úřady okresu Gütersloh nechaly uzavřít školy a školky.

Na nákazu na jatkách reagoval v neděli večer německý ministr práce Hubertus Heil. Podle něj by měla škody, způsobené rozšířením viru, zaplatit sama společnost Tönnies. „Pro tu společnost musí existovat nějaká občanskoprávní odpovědnost,“ uvedl Heil v rozhovoru pro německý deník Bild. Nemyslí si proto, že by měla firma získat nějaké dotace ze státního koronavirového balíčku.

Proti společnosti lidé v neděli protestovali.

Zemský ministerský předseda Armin Laschet už minulý týden odmítl, že by za šíření nákazy mohlo rozvolňování opatření v jeho spolkové zemi. Naopak ukázal prstem na podmínky, v nichž v masokombinátu pracují a žijí rumunští a bulharští agenturní pracovníci.

Mizerný je podle reportáže serveru Spiegel Online i způsob, jakým se potravinářská firma Tönnies o zahraniční zaměstnance stará. Text poukázal na místní poměry, jejichž součástí je podle svědků vykořisťování a krajně neuspokojivé životní podmínky ve vybydlených panelácích. Právě tam Tönnies po desítkách své zahraniční pracovníky ubytovává.

„Region jako rukojmí“

Šéf potravinářské společnosti Clemens Tönnies právě východoevropské pracovníky z rozšíření nákazy podle Deutsche Welle údajně vinil. V sobotu se veřejně omluvil s tím, že přebírá veškerou odpovědnost, odmítl ale na svou vedoucí funkci rezignovat. Reagoval na to lídr německých Zelených Anton Hofreiter, který miliardáře vyzval, aby náklady spojené s nákazou na jatkách uhradil z vlastní kapsy, ne z peněz společnosti.

Ministr Heil, člen německé Sociálnědemokratické strany (SPD), v neděli večer řekl, že jeho důvěra v jatka potravinářské firmy Tönnies „se rovná nule“. Firma podle něj ohrozila nejen své zaměstnance, ale i celý region, který kvůli porušení koronavirových opatření „drží jako rukojmí“.

Podle Heila volá tato situace po změně celého masného průmyslu. Jeho kolega a šéf SPD Norbert Walter-Borjans apeloval na zvýšení cen masa i německou debatu o distribuční spravedlnosti. Hodnota a cena masa se totiž podle něj liší a kauza Tönnies ukázala na to, že se věnuje příliš málo pozornosti tomu, jak se jídlo vyrábí. „Všechno je podřízeno snaze o zisk a efektivitu,“ okomentoval Walter-Borjans podle DW.

Reklama

Doporučované