Hlavní obsah

Prudký obrat v rouškách přehledně. Co bude platit… Prozatím definitivně

Foto: Profimedia.cz

Roušky budou povinné od 1. září. Ale ne všude, kde původně ministr zdravotnictví oznámil.

Reklama

Ještě ve středu odpoledne se zdálo, že jsou nová pravidla pro nošení roušek daná. Ve čtvrtek se ale po schůzce ministra Adama Vojtěcha (za ANO) s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a odborníky znovu změnila. Přinášíme nový přehled.

Článek

Co se od středy změnilo, že došlo k tak výrazné proměně nařízení, kde všude bude od 1. září povinné nosit roušky? Dostali jsme řadu podnětů, diskutovali jsme, reagujeme. Tak lze shrnout odpověď ministra zdravotnictví.

„Diskutovali jsme to v pondělí na Radě vlády pro zdravotní rizika a situace se od té doby vyvinula. Takto na to reagujeme a dnes jsme se tým, který se tomu věnuje, s panem premiérem shodli na této variantě,“ uzavřel vysvětlování Vojtěch.

Podle ministra povede úprava k lepšímu zacílení na místa, kde je největší riziko. Která to tedy podle nových pravidel od 1. září jsou?

Úřady, zdravotnictví a doprava

Roušky od září zůstávají povinné na úřadech, ve zdravotnických a sociálních zařízeních nebo ve volebních místnostech.

Roušky bude nutné používat také při cestování veřejnou dopravou. Jedná se o městskou hromadnou dopravu, meziměstské spoje (vlaky a autobusy) i taxislužby. Opatření se týká také cestování v autobusech v rámci jiné než veřejné dopravy, jako jsou například organizované zájezdy.

Řidičů veřejné dopravy se opatření netýká, pokud nejsou v přímém kontaktu s cestujícím.

Roušky budou povinné také v kostelech.

Hromadné akce

Další změnou je povinnost nosit roušky na vnitřních akcích od hranice stovky lidí. Jakých všech prostor se to týká - zda i plného kinosálu či diskotéky - ministerstvo zatím neobjasnilo.

Školy

Oproti středečnímu oznámení se mění i pravidla pro školská zařízení.

„Otázku škol jsme intenzivně debatovali. Nakonec jsme se shodli, že jsme schopni to řešit na základě semaforu. Pokud v některém okrese nebo regionu dojde ke zhoršení situace, jsme schopni promptně reagovat. Pokud na semaforu nastane oranžová barva - zhoršení epidemiologické situace - budou roušky nasazeny povinně,“ přiblížil Vojtěch.

Obchody, restaurace, služby

Zásadně se ve čtvrtek změnila pravidla pro komerční sektor.

„Co z mimořádného opatření vyjímáme a shodli jsme se, že se k tomu podle vývoje epidemiologické situace vrátíme - to jsou zbývající provozy poskytující služby nebo prodávající zboží a s nimi související prostory určené pro přítomnost zákazníků,“ uvedl ministr.

Roušky tedy od září nebudou povinné v obchodech, restauracích ani v kadeřnictvích a dalších službách.

„Tady chytrá karanténa a její tým garantuje, že je schopna reagovat podle vývoje situace. Vrátíme se k tomu tedy v září, pokud by se situace dramaticky zhoršila, navrhnu touto cestou jít,“ dodal Adam Vojtěch.

Původní plány jsou pryč

Povinnost nosit roušky ve vnitřních veřejných prostorách, na hromadných akcích a dopravě oznámil ministr Adam Vojtěch (za ANO) v pondělí po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika, které předsedá premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministr dodal, že podrobný výčet pravidel a výjimek dodá ve středu. Při jejich představování ho ve Sněmovně doplnila hlavní hygienička Jarmila Rážová.

„Naším cílem je tímto preventivním opatřením maximálně ochránit zranitelné občany, jako jsou senioři či nemocní. Pravidla pro používání roušek jsme nastavili tak, aby zahrnovala místa, kde lze předpokládat větší riziko přenosu nákazy,“ zdůvodnil ministr s tím, že jde zejména o veřejné vnitřní prostory, ve kterých nelze vždy zajistit udržování dostatečného rozestupu.

Proti se ale ve středu večer postavil premiér, který přitom byl v pondělí na jednání Rady vlády pro zdravotní rizika přítomen. Ostatně jí předsedá.

„Vůbec se mi to nelíbí. Proto jsem si pozval na zítra (čtvrtek) pana ministra a celý ten tým, který o tom rozhoduje, protože když jsem viděl nekonečný seznam výjimek, kterým úplně nerozumím, tak zkrátka to musíme nějak probrat,“ řekl Babiš.

Lidé měli mít podle původního znění opatření povinně zakrytá ústa a nos ve všech obchodech a nákupních centrech, ve veřejné dopravě, na úřadech a poštách nebo v provozovnách poskytujících služby, jako jsou kadeřnictví. Roušky měly být povinné při pohybu po restauraci pro hosty i obsluhu. A také pro žáky a studenty mimo prostor třídy.

Reklama

Související témata:

Doporučované