Hlavní obsah
Online

Stále čekám na PIN2, stěžují si lidé. Vše je v pořádku, tvrdí Dzurilla

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Co byste měli vědět

- Prezident Miloš Zeman před polednem jmenoval ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha. Nahrazuje Arenbergera, který rezignoval. Vojtěch již zdravotnictví do loňského září vedl. Jak svůj návrat připravoval a co chystá, čtěte ZDE. Ruská vakcína Sputnik V podle něj už není téma. „Spíše budeme mít problém v tom, abychom vakcíny, které budeme mít, vyočkovali,“ řekl dnes.

- „Předpokládám, že společně zůstaneme ve funkci až do demise po říjnových volbách,“ řekl dnes o Vojtěchovi premiér Andrej Babiš (ANO). Na otázku, co jej vedlo k dalšímu angažmá Adama Vojtěcha, premiér novinářům odpověděl v narážce na problémy s vlastnictvím nemovitostí, které vedly k rezignaci Vojtěchova předchůdce Petra Arenbergera: „Možná proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v nájmu v bytu. Nemáte co lustrovat.“

- Řada lidí mezi 30 a 40 lety, pro které se systém otevřel tento týden, si pod příspěvkem i jinde na sociálních sítích stěžuje, že jim stále nepřišel PIN2. To však podle Vladimíra Dzurilly, vládního zmocněnce pro IT, není žádná chyba.

- Ode dneška, reálně ovšem od zhruba 23. hodiny v úterý, se mohou k očkování registrovat lidé starší 30 let. Jak běží očkování, si projděte v podrobné mapě ZDE.

- Co vše se změnilo od 24. května, si projděte podrobně ZDE.

- Jak se koronavirus šíří ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

- Jaká opatření aktuálně platí, naleznete ZDE.

  • Čekání na PIN 2. Vše je v pořádku, tvrdí Dzurilla

    Chytrá karanténa dnes na Twitteru oznámila, že opravovali chybu v systému registrací, která ale neměla na samotné registrace dopad. Řada lidí mezi 30 a 40 lety, pro které se systém otevřel tento týden, si pod příspěvkem i jinde na sociálních sítích stěžuje, že jim stále nepřišel PIN2. To však podle Vladimíra Dzurilly, vládního zmocněnce pro IT, není žádná chyba.

    „Pokud někomu nepřišel PIN2, tak je to proto, že zatím není volný termín. Všechno normálně běží,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy.

  • Vojtěch bydlí v nájmu, nemáte co lustrovat, řekl Babiš novinářům

    Na otázku, co jej vedlo k dalšímu angažmá Adama Vojtěcha, premiér Babiš odpověděl: „Možná proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v nájmu v bytu. Nemáte co lustrovat. A byl to nejúspěšnější ministr v historii naší země.“

  • Advokát: Ministerstvo nemůže plošně zakázat vstup veřejnosti do restaurací

    Ministerstvo nemůže podle právníků plošně zakázat veřejnosti vstup do vnitřních prostor stravovacích zařízení, jak tomu dosud činilo prostřednictvím vydaných mimořádných opatření. Omezení by muselo cílit na osoby podezřelé z nákazy covidem-19, ale podle rozsudku Nejvyššího správního soudu to nelze chápat tak, že podezřelou osobou může být každý. Uvedl to advokát Štěpán Ciprýn. Podle advokáta Radka Suchého, který spolupracuje s hnutím Otevřeme Česko – Chcípl PES, mohou restaurace otevřít své vnitřní prostory už dnes. Pokud by dostaly pokutu, mohou se proti ní bránit a mají takřka stoprocentní jistotu, že uspějí.

    Z rozhodnutí NSS podle advokáta Ciprýna vyplývá, že nyní neexistuje legislativa, na základě které by ministerstvo mohlo požadovat uzavření vnitřních prostor stravovacích zařízení. Neumožňuje to ani pandemický zákon. Ministerstvo ale ve vydaných opatřeních omezuje provozovny tak, že v nich zakazuje přítomnost veřejnosti. „Ani dle zákona o ochraně veřejného zdraví nemůže Ministerstvo zdravotnictví plošně zakázat široké veřejnosti vstup do stravovacích zařízení. Takové omezení by muselo cílit na omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami, přičemž dle NSS toto ustanovení nelze chápat tak, že osobou podezřelou z nákazy může být každý,“ napsal Ciprýn.

  • Pokud soud ruší mimořádná opatření, není to dobrá vizitka pro ministerstvo, míní Vojtěch

    Co říká Vojtěch na rozhodnutí soudu, že zákaz přítomnosti veřejnosti je v restauracích nezákonný? „Řeknu zcela otevřeně, že se mi úplně nelíbí, pokud jsou opatření rušena s poukazem na to, že jsou nedostatečně odůvodněna, to by se mělo zlepšit, máme zkušenost, máme odborníky, to je něco, co budu chtít řešit. Ale zdůvodnění potřebuju ještě nastudovat. Jako právník budu dělat vše, aby mimořádných opatření, která budou zrušena, bylo minimum. Určitě není dobrou vizitkou Ministerstva zdravotnictví, pokud soudy opakovaně ruší mimořádná opatření z důvodu nedostatečného zdůvodnění. Budu o tom hovořit s náměstkem pro legislativu a právo,“ řekl.

  • Arenberger musí mít bezpečnostní prověrku, řekl Vojtěch

    Vojtěch chce s komentářem k aférám, které stály post Arenbergera, vyčkat až do jejich vyšetření. „Myslím, že je férové vyčkat závěru kontrol, které tam byly nařízeny, ke konci se chýlí kontrola Ministerstva zdravotnictví, probíhá tam kontrola Ministerstva financí. Po mé dlouhodobé zkušenosti nechci vycházet pouze z mediálních výstupů, ale chci mít jasný výsledek na papíře, to je pro mě kontrolní protokol. Plus bezesporu si myslím, že je nezbytné, aby profesor Arenberger absolvoval onu bezpečnostní prověrku, kterou na základě mého pokynu musí mít všichni ředitelé nemocnic. Dnes jsme se dohodli, že si o ni prakticky hned požádá, i to bude jistý vypovídající prvek,“ uvedl Vojtěch.

  • Arenbergera si vážím, má můj respekt, řekl Vojtěch

    Jaký má Adam Vojtěch vztah ke končícímu Petru Arenbergerovi? „S profesorem Arenbergerem jsme hovořili poměrně dlouze, byl jsem s ním v kontaktu i v průběhu jeho mandátu, snažil jsem se mu pomoct z pozice poslance. Vážím si ho, považuji ho za slušného člověka, má můj respekt. Ten má každý, kdo jde do této funkce v době covidu,“ řekl Vojtěch.

  • Vojtěch je překvapen svým návratem

    Adam Vojtěch na společné tiskové konferenci s Andrejem Babišem řekl, že „je rád, že opět mohu být na Ministerstvu zdravotnictví. Je to pro mě do jisté míry překvapující, že se situace vyvinula tak, jak se vyvinula. Určitě jdu do trošku jiné situace právě tím, že mandát je jasně ohraničen sněmovními volbami. Bezesporu také je pravdou, že to prioritní, co musíme řešit v rámci rezortu, je ona tečka za koronavirem – očkování, strategie testování, pečlivá příprava pro návrat dětí a návrat lidí z dovolených v průběhu léta. Máme už jistou zkušenost z loňska, z toho určitě i já osobně budu čerpat i společně s mými kolegy.“

  • Staronový ministr musí dokončit nový covid pas, řekl Babiš

    „Hlavně musíme dokončit očkování, promyslet dlouhodobou strategii v očkování, připravuje se. Očekáváme, že EMA schválí vakcínu Pfizer i pro děti. Z dlouhodobého hlediska musíme řešit, kde budeme očkovat, v jakých intervalech, jestli chroniky. Co je velice důležité, aby pan nový ministr dokončil covid pas v rámci toho zákona, který teď byl v PSP a je potřeba ho upravit. Domluvili jsme se, že upravená verze by šla na vládu hned v pondělí, abychom vysvětlili občanům, že covid pas je ochrana jejich zdraví,“ řekl dnes odpoledne premiér Andrej Babiš (ANO), když uváděl do funkce staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

  • Pražskou MHD využívá o 30 až 45 procent méně lidí než před pandemií covidu

    Pražskou MHD využívá v současné době o 30 až 45 procent méně cestujících než v době před pandemií covidu-19. Největší pokles nastal v metru, kde namísto obvyklých necelých 1,13 milionu cestujících jej využívá denně v průměru 665 000 cestujících. Nejnižší pokles je u tramvají, kde dosahuje 30 procent oproti normálnímu provozu. Vyplývá to z prezentace, kterou představil magistrátnímu dopravnímu výboru Martin Šubrt, zástupce ředitele organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

    Cestující v tramvajích vykonají denně zhruba 770 000 cest, což je o třetinu méně než před pandemií koronaviru, kdy to bylo asi 1,11 milionu cest. O něco vyšší pokles nastal v případě autobusů, které využije namísto 1,015 milionu cestujících v současné době denně v průměru 655 000 cestujících, což je o 35 procent méně oproti normálu.

  • Do odpoledne se registrovalo k očkování přes 100 000 lidí ve věku 30 až 34 let

    Od zahájení registrací k očkování proti covidu-19 pro lidi ve věku 30 až 34 let v noci na dnešek se jich do 15:30 přihlásilo přes 100 000. Informovali o tom zástupci projektu Chytrá karanténa. Počáteční zájem je tak o něco vyšší než u lidí ve věku 35 až 39 let, ale nižší než u předchozí skupiny 40 až 44 let. Registrace byly opět spuštěny už před půlnocí.

    Lidí ve věku 30 až 34 let žije v Česku přes 722 000. Alespoň jednu dávku vakcíny dostalo asi 66 000 z nich. Přednostně se mohli nechat naočkovat zdravotníci, učitelé a další vybraná povolání nebo chronicky nemocní. Od 1. června by se už mohli začít hlásit k očkování lidé starší 16 let, tedy všichni, pro které jsou vakcíny v současné době schválené. Brzy se čeká i povolení pro starší 12 let.

  • Slovensko zvolní podmínky přeshraničního cestování očkovaných

    Slovensko patrně od příštího týdne nebude vyžadovat karanténu při cestách z členských zemí EU a některých dalších států s příznivou epidemickou situací od lidí, kteří byli očkováni proti nemoci covid-19, nebo prodělali covid-19 v posledních 180 dnech. Výjimku z izolace budou mít i děti do věku 18 let. Vyplývá to z dnešního rozhodnutí vlády, která schválila základní pravidla přeshraničního cestování. Podrobnější podmínky stanoví úřad hlavního hygienika, který už oznámil, že příslušnou vyhlášku vydá ve čtvrtek.

    Kabinet premiéra Eduarda Hegera schválil cestovatelský semafor, který rozděluje státy do tří kategorií, a to hlavně v souvislosti s rizikem šíření koronavirové nákazy. Nejmírnější podmínky cestování na Slovensko by nově měly platit pro návrat z některé ze seznamu takzvaných zelených zemí, na který Bratislava zařadila nejen státy EU, ale i další zhruba desítku jiných států.

  • Liberecká nemocnice má přístroj za pět milionů, ale sekvenovat jí vláda nepovolila

  • Sledujte živě: kam se letos vydat na dovolenou

    Covid pas dostal v Evropě zelenou, a jejím obyvatelům se tak od léta usnadní cesta na dovolenou. Kam a jak plánují cestovat Češi? A jaké podmínky budou pro dovolené mimo Evropu?

    Ve Výzvě Seznam Zpráv odpovídá prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Roman Škrabánek.

  • Sasko končí s podporou firem na testování a ubytování pendlerů

    Saská vláda končí s koronavirovými příspěvky pro zaměstnavatele na testování a ubytování pendlerů z České republiky a Polska. Na tiskové konferenci po dnešním jednání zemské vlády to oznámil saský ministr hospodářství Martin Dulig. Za důvod označil lepšící se epidemickou situaci v Německu, Česku i Polsku a také nové celoněmecké nařízení pro zahraniční cesty. Toto nařízení podle Duliga podmínky pro každodenní přeshraniční dojíždění za prací natolik rozvolnilo, že takováto podpora firem a pendlerů je již zbytečná. „Příslušné (saské) nařízení necháme ke 4. červnu vypršet. Zaměstnavatelé mohou žádosti podávat až do 15. července, ale tento projekt, tuto podporu podnikatelů v těžkých dobách, pozastavujeme,“ řekl Dulig. Sasko počítá, že podpora ho vyjde na čtyři miliony eur (102 milionů korun).

  • Vojtěch: Ruská vakcína Sputnik už dnes není téma

    Prioritou staronového ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) bude kromě řešení epidemie covidu-19 připravovaná legislativa a financování zdravotnictví. Po převzetí jmenovacího dekretu na Pražském hradě to dnes řekl České televizi. Kvůli epidemii bude podle něj třeba se připravovat na podzimní období a návrat dětí do škol.

    S prezidentem Milošem Zemanem dnes při převzetí jmenovacího dekretu debatoval hlavně o epidemii koronaviru a očkování. „Bavili jsme se o tom, že je nutné přimět i mladou generaci, aby se nechala očkovat,“ uvedl. Ruská vakcína Sputnik V podle něj už není téma. „Spíše budeme mít problém v tom, abychom vakcíny, které budeme mít, vyočkovali,“ dodal.

  • V Třinci dýchaly za pacienta s covidem přes 40 dní přístroje

    Osmapadesátiletý Jan Palla z Vyškova nikdy nebýval nemocný. Počátkem loňského listopadu se ale od své ženy Hany, která pracuje jako zdravotní sestra na interně, nakazil covidem-19. Přestože zpočátku se průběh koronavirové infekce jevil jako mírný, po pár dnech skončil na jednotce intenzivní péče vyškovské nemocnice a musel být napojen na dýchací přístroj. Ani po tomto zákroku se však jeho stav nezlepšoval a bylo nutné najít nemocnici s přístrojem ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. V okolních zdravotnických zařízeních ale žádný volný přístroj nebyl, a tak ho přesně před půl rokem převezli do Nemocnice Agel v Třinci-Podlesí na Frýdecko-Místecku. Na ECMO pacient strávil více než 40 dní. V den jeho narozenin 7. ledna mu lékaři konečně oznámili, že ho od přístroje budou moci odpojit, další den se tak i stalo. Palla dnes s manželkou i dcerou Veronikou přijel poděkovat personálu zdravotnického zařízení za záchranu života. „Pan Palla byl na ECMO pro špatný stav napojen bezprostředně po přijetí. Bez jeho zavedení by pravděpodobně přežití onemocnění nebylo možné. Po stabilizaci napojením ECMO podpory u pacienta dále pokračovala komplexní léčba covid onemocnění, včetně umělé plicní ventilace a umělého spánku. V průběhu hospitalizace jsme dále byli nuceni průběžně bojovat s opakovanou infekcí různých orgánů, což se nám naštěstí povedlo dobře zvládnout,“ uvedl primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice Roman Hanák.

    Foto: ČTK

    Pacient Jan Palla dnes přišel za péči poděkovat primáři Romanu Hanákovi a sestřičkám.

  • Vojtěch, Prymula, Blatný, Arenberger, Vojtěch. Kruh se uzavřel

    Dnes opět jmenovaný Adam Vojtěch se ministrem zdravotnictví stal již v prosinci 2017, kdy byl jmenován v první Babišově vládě, stejnou funkci získal i ve druhém Babišově kabinetu. Na funkci rezignoval loni v září s vysvětlením, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru neúměrně zatížilo. Po odchodu z vlády zamířil do představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět nemocnic v Ústeckém kraji. Seznam Zprávy dnes uvedly, že krátce před svým jmenováním Vojtěch na pozici předsedy představenstva Krajské zdravotní rezignoval.

    Vojtěcha v září ve funkci nahradil epidemiolog Roman Prymula, kterého vystřídal dětský hematolog Jan Blatný. Petra Arenbergera Babiš uvedl do úřadu 7. dubna. Ve funkci tak strávil 49 dní, pouze o 11 více než Prymula.

  • Arenberger skončil, prezident jmenoval Vojtěcha jeho nástupcem

    Prezident Miloš Zeman dnes na Pražském hradě jmenoval staronovým ministrem zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Oproti zvyklosti jmenování nedoprovodila tradiční slavnostní ceremonie, ministr si pouze od prezidenta převzal podepsaný jmenovací dekret. Zeman zároveň přijal rezignaci dosavadního ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO). Premiér Andrej Babiš (ANO) by měl ještě dnes Vojtěcha uvést do funkce.

    Arenberger ve funkci končí po necelých dvou měsících. V posledních dnech čelil kritice za to, jak informoval o svém majetku.

    Foto: Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

    Dnešní jmenování Vojtěcha ministrem.

  • Dušek: Ani rizikové scénáře nehrozí naplněním nemocnic, díky očkování

    Ani rizikové scénáře vývoje epidemie covidu-19 nepředpokládají podle zdravotnických statistiků znovunaplnění nemocnic. Důvodem je vysoká proočkovanost seniorů, kteří jako nejrizikovější tvořili skoro tři čtvrtiny hospitalizovaných. ČTK a České televizi to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Nyní je v nemocnicích 740 lidí s covidem, nejméně za posledních osm měsíců. V těžkém stavu je 133 z nich. Pacienti s covidem už podle Duška přestávají limitovat poskytování běžné nemocniční péče. Kolem poloviny června by měla být zátěž v nemocnicích velmi nízká, nově hospitalizovaných budou jen jednotky. Teď nemocnice přijímají kolem 30 lidí s covidem denně, necelá pětina má vážný průběh nemoci. „Máme i scénáře, které pracují s nějakým rizikovým vývojem po rozvolňování, ale ani tam není vidět potenciál zásahu do nemocnic díky proočkování vysoce seniorních kategorií obyvatel,“ uvedl. Podle něj se ale už od zmírňování po Velikonocích žádné zhoršení neprojevuje.

  • Všichni už roušky určitě zahodit chceme, ale není to možné, říká epidemiolog

    V polovině června se mají otevřít restaurace, vláda zároveň slíbila oznámit režim opatření pro letošní léto. Roušky a respirátory by mohly zmizet s výjimkou zdravotnických zařízení nebo MHD. Odborníci jsou ale opatrní.

Reklama

Hlavní zprávy