Hlavní obsah

Průkopník moderní architektury Loos má v rodném Brně památník

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Průkopník moderní architektury Adolf Loos má v rodném Brně nový památník. Slavnostní odhalení pojaté jako divadelní happening sledovaly desítky lidí.

Článek

Monument je svým pojetím propojený s Loosovým náhrobkem na vídeňském hřbitově, který má tvar prostého kvádru. Brněnský památník je vlastně rozloženou betonovou sochařskou formou, negativem či otiskem náhrobku.

Loos se narodil před 150 lety. Jeho rodina bydlela v domě, který stával v místech dnešního hotelu Continental. Památník najdou zájemci na dohled od hotelu, v parku na Janáčkově náměstí.

Autory památníku jsou Oldřich Morys a Jaroslav Sedlák. Porota jejich dílo vybrala pro jeho silnou myšlenku spojující Brno s Vídní jako místa architektova narození a posledního odpočinku. Dílo zároveň připomíná Loosovo unikátní řešení obytného prostoru, takzvaný Raumplan. Betonová forma je rozčleněná do čtyř modulů, na které si lze třeba i sednout.

Minimalistický náhrobek ve Vídni, od nějž je výsledný tvar brněnského monumentu odvozený, si navrhl sám architekt Loos. Skici vznikly nejspíš v roce 1931, kdy se začal zhoršovat jeho zdravotní stav. Loos zemřel 23. srpna 1933 v sanatoriu na předměstí Vídně.

Brněnský rodák Loos silně ovlivnil evropskou architekturu, bývá označován za čelného představitele architektonického purismu. K nejznámějším Loosovým projektům na českém území patří Müllerova vila v Praze nebo vila Viktora Bauera v Hrušovanech u Brna. Do konce roku mohou lidé na hradě Špilberku navštívit profilovou výstavu Evropan Adolf Loos - Nejen brněnské stopy.

Brno dlouhodobě buduje pomníky a památníky svých významných osobností. V plánu jsou sochy připomínající architekta Bohuslava Fuchse a zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela, uvedl dnes brněnský radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Reklama

Související témata:

Doporučované