Hlavní obsah

Průlet nad Jupiterem. Animace ukazuje, jak to vypadá nad povrchem největší planety sluneční soustavy

Jak vypadá atmosféra Jupiteru?Video: Eliška Kolomazníková, NASA

 

Reklama

Americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) zveřejnil 3D animaci zobrazující severní pól planety Jupiter. Při její tvorbě vycházel z dat, která nasbírala sonda Juno.

Článek

Jak vypadá severní pól Jupiteru? NASA zveřejnila 3D animaci průletu nad největší planetou sluneční soustavy. Ke tvorbě animace posloužila data nasbíraná sondou Juno. Ta obíhá Jupiter po dlouhých drahách a umožňuje tak vědcům pozorovat největší planetu sluneční soustavy z velké blízkosti.

Součástí sondy Juno je sedm vědeckých přístrojů. Jedním z nich je Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM), infračervený spektrometr a zobrazovač, který zkoumá dynamiku vrchních vrstev atmosféry Jupiteru. Při průletu nad povrchem planety JIRAM pořizuje snímky v infračerveném spektru. Nevidí tedy reálné barvy, ale teplotní rozložení atmosféry Jupiteru. NASA tyto snímky následně vyhodnocuje a také upravuje do 3D projekcí.

Žlutě jsou na videu zobrazeny oblasti, které jsou teplejší, či položené hlouběji v atmosféře Jupiteru. Tmavší odstíny pak znázorňují chladnější teploty, přičemž nejnižší z nich je -83 °C. Nejvyšší teploty v zobrazeném úseku dosahují pouhých -13 °C.

Video ilustruje pohyb tlakových níží a výší, jevů, které známe ze Země. Na Jupiteru, přestože se jeho atmosféra v mnoha ohledech liší, se chovají podobně, protože vychází ze stejných fyzikálních principů. Snímky, ze kterých animace vychází, byly zachyceny ve výšce přesahující 4200 kilometrů nad povrchem.

Sonda Juno k Jupiteru doletěla téměř po pěti letech cesty vesmírem. Kromě jeho atmosféry zkoumá také jeho měsíce.

Reklama

Související témata:

Doporučované