Hlavní obsah

Průlom, mezi Izraelem a Emiráty fungují telefony a internet

Foto: Pixabay.org

Spojené arabské emiráty se po Egyptu a Jordánsku stávají teprve třetí arabskou zemí, která s Izraelem má plnohodnotné diplomatické styky.

Reklama

Reportéři AP si volali z Jeruzaléma do Dubaje. Ve Spojených arabských emirátech jsou poprvé dostupné také izraelské zpravodajské weby.

Článek

Izrael a Spojené arabské emiráty v neděli zprovoznily telefonní spojení. Dovolat se lze z jedné země do druhé z pevné linky i z mobilního telefonu, informovala AP. Spojené arabské emiráty ve čtvrtek oznámily, že jako třetí arabská země navážou s Izraelem diplomatické styky.

Agentura AP uvedla, že její novináři z Jeruzaléma a Dubaje dokázali o víkendu navázat telefonické spojení. Ze SAE jsou nyní volně přístupné i izraelské zpravodajské weby, které úřady dříve blokovaly. AP to označila za první konkrétní projev avizovaného navázání vztahů. Úřady v Izraeli ani ve Spojených arabských emirátech nicméně oficiálně nepotvrdily, že je spojení v provozu.

Spojené arabské emiráty, které jsou bohaté na ropu a mají velké ambice v oblasti technologií a vesmírného výzkumu, budou moci po navázání vztahů s Izraelem obchodovat. Izraelci mezitím získají přístup k Dubaji a Abú Zabí, tedy městům, která přitahují talenty a investice.

Už v neděli ráno SAE oznámily, že jedna z místních firem již uzavřela dohodu s izraelským partnerem, s nímž se chce podílet na výzkumu koronaviru SARS-CoV-2.

Spojené arabské emiráty se po Egyptu a Jordánsku stávají teprve třetí arabskou zemí, která s Izraelem naváže plnohodnotné diplomatické styky. Židovský stát navíc v rámci dohody oznámil, že dočasně upouští od plánů na anexi okupovaných částí Západního břehu Jordánu, které si nárokují Palestinci jako součást svého budoucího státu.

Krok v neděli uvítala Mauritánie, naopak Kuvajt podle listu Al-Kabas s Izraelem vztahy normalizovat nehodlá.

Ani další reakce na normalizaci vztahů nejsou jednotné. Dohodu přivítaly Spojené státy, Evropská unie či generální tajemník OSN António Guterres. Ostře ji odsoudil naopak Írán, Turecko, palestinský prezident Mahmúd Abbás i radikální palestinské hnutí Hamás.

Z arabských zemí podpořili navázání styků například Egypt, Omán a Bahrajn.

Agentura Reuters upozornila, že se k dohodě zatím nijak nevyjádřila Saúdská Arábie, která je velkým spojencem SAE a silným regionálním hráčem.

Úhlavní nepřítel Rijádu - Írán - mezitím kritiku stupňuje. Náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí dnes prohlásil, že Teherán ke Spojeným arabským emirátům změní přístup. „Pokud se něco stane v oblasti Perského zálivu a naše národní bezpečnost bude poškozena, byť třeba jen málo, budeme za zodpovědné považovat SAE a nebudeme to tolerovat,“ uvedl Bagherí.

Reklama

Doporučované